Θρήνος στην Κούβα για τον “κομαντάντε” Φιντέλ (Live)

ΟΥΡΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ “ΧΑΙΡΕ” ΣΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

8ΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Τον “κομαντάντε” Φιντέλ Κάστρο αποχαιρετούν χιλιάδες Κουβανοί που στήνονται στην ουρά για να πουν το ύστατο χαίρε στον επί δεκαετίες ηγέτη τους.

Στο νησί έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος και επί 8 ημέρες θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη του.

Στο πλαίσιο αυτό θα παραβρεθούν στο νησί και ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος αναχωρεί απόψε για την Κούβα.

Η σορός του Κάστρο αποτεφρώθηκε την Κυριακή. Η τεφροδόχος του θα εκτίθεται μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Χοσέ Μαρτί.

Την Τετάρτη, η τεφροδόχος θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί και προς τιμήν της πορείας που ακολούθησαν οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο.

Η ταφή της σορού του Κάστρο θα γίνει την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας.

.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στην κηδεία του Κάστρο αναμένεται να παραστούν ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Άλαν Ντάνκαν, ο Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας, όπως και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Πληροφορίες ήθελαν το «παρών» να δίνει και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο ανώτατη πηγή της παράταξης ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντί του Κόρμπιν, στην Κούβα θα μεταβεί η «σκιώδης» υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι.

Ο Πούτιν από την πλευρά του επικαλείται φόρτο εργασίας και την προετοιμασία του για έναν σημαντικό λόγο τον οποίο θα εκφωνήσει και δεν θα ταξιδέψει μέχρι την Κούβα. Της ρωσικής αντιπροσωπείας στην κηδεία θα ηγηθεί ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, στενός πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της Ρωσίας, όπως διευκρίνισε ο κ. Πεσκόφ.

Από τον Καναδά, ο πρωθυπουργός, Τζαστίν Τριντό πιθανότα τελικά δεν θα ταξιδέψει μέχρι την Κούβα, εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι έπαινοί του στο πρόσωπο του Κάστρο, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει αν θα παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ή κάποιος ανώτατος αξιωματούχος.

Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι Ρεπουμπλικανοί καλούν την αμερικανική ηγεσία να μποϊκοτάρει την κηδεία ενός τυράννου.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...