Θρίαμβος Ερντογάν

Κυρίως, επειδή οι εκλογές της 14ης Μαϊου 2023 θα καταγραφούν σίγουρα στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας ως ορόσημο.

Ένας μεγάλος ηγέτης, όχι μόνο για τα δεδομένα της γειτονικής χώρας, έδωσε μία μάχη πολιτικής επιβίωσης. Είναι ο ηγέτης που άλλαξε – μεταμόρφωσε την Τουρκία μέσα στην τελευταία 20ετία.

Αλλαξε τη διεθνή εικόνα της χώρας και επαναπροσδιόρισε τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον, μετρώντας νέους φίλους και αντιπάλους.

Άλλαξε την οικονομία της, έστω και αν σήμερα η Τουρκία παραμένει σε βαθιά κρίση. Δεν είναι όμως η χρεοκοπημένη χώρα που παρέλαβε ο Ερντογάν, ενώ στο εσωτερικό έχει μεσολαβήσει μία θεαματική αναδιανομή πλούτου.

Άλλαξε η σχέση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, περνώντας από “καλύτερες ημέρες” για να καταλήξει εσχάτως σε μόνιμα προβληματική κατάσταση. Αντίθετα, η σχέση με τη Ρωσία ενισχύεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει με μερίδα του αραβικού κόσμου – όχι όλο τον αραβικό κόσμο.

Άλλαξε πολύ πρόσφατα και με δραματικό τρόπο η κοινωνική ισορροπία στο εσωτερικό της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα ενός φοβερού σεισμού που άφησε πάνω από 50.000 νεκρούς πίσω.

Κι όμως. Ο Ερντογάν, με αντίπαλο την Δύση – κυρίως τις ΗΠΑ, που ανοιχτά υποστήριξαν πολιτικά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά και σε ψυχρότητα με την ΕΕ – άντεξε στην σκληρή επίθεση της αντιπολίτευσης και στην πίεση από το εξωτερικό προς την τουρκική οικονομία και προς την τουρκική εξωτερική πολιτική. Άντεξε και τώρα, που η πίεση εκτοξεύεται ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού, εν μέσω οικονομικής κρίσης…

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, δεν είναι ο Τούρκος Πρόεδρος που πιέζεται την επομένη των εκλογών. Αντίθετα, αναβαπτίζεται και η πίεση στρέφεται στην αντιπολίτευση, καθώς είναι σχεδόν “κλειδωμένη” μία νέα θητεία Ερντογάν, ενώ ο φιλόδοξος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί κατηγορούμενος για την εκλογική ήττα και απολογούμενος. Ίσως και χωρίς πολιτικό μέλλον, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου βλέπει να πλησιάζει η ώρα που θα διεκδικήσει τη δική του ευκαιρία.

Υπό μία έννοια, η δικαστική δίωξη που αντιμετώπισε και τον έθεσε εκτός διεκδίκησης του χρίσματος για την Προεδρία αυτή τη φορά, να έσωσε το πολιτικό μέλλον του.

Η θεωρία που διακινήθηκε πριν από τα μεσάνυχτα από την αντιπολίτευση, περί πιθανής αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυλούσαν οι ώρες αποδυναμωνοταν.

Σχεδόν πέντε μονάδες πίσω, δεν έχεις και πολλά περιθώρια να ισχυριστεί ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα.

Εδώ ο Ερντογάν άντεξε σε ένα φονικό σεισμό και αναδείχθηκε νικητής στις επαρχίες που ακόμα θρηνούν νεκρούς – δεν θα άντεχε στον “πολιτικό σεισμό” που τελικά αποδεικνύεται μάλλον “ολίγων ρίχτερ”;

Όσοι αμφέβαλαν είναι ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Έπεσαν πολύ έξω.

ΥΓ: Εδώ που τα λέμε, ίσως και για την Ελλάδα – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – να μην είναι κακή εξέλιξη η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία. Πέρασαν και χειρότεροι.

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

       Οικονομολόγος Φοροτεχνικός   



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...