Θυρανοίξια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού στην Αμφιλοχία

Τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στην Αμφιλοχία τέλεσε το απόγευμα της Κυριακής 17ης  Ιουλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο δημιουργήθηκε εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γυναικωνίτη, και είναι το πρώτο παρεκκλήσιο στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που αφιερώνεται στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος ράντισε με τον αγιασμό όλους του χώρους του Παρεκκλησίου, την Αγία Τράπεζα, τις Εικόνες, τα Σκεύη και στην συνέχεια έπλυνε την Αγία Τράπεζα με ροδόσταγμα, την ενέδυσε με τα καλύμματα και τοποθέτησε το ιερό Ευαγγέλιο και τα ιερά Σκεύη.

Κατά την ομιλία του εξήγησε στους πιστούς, που είχαν γεμίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και συμμετείχαν με πολύ ευλάβεια στην ακολουθία, τα όσα τελέσθηκαν.

Αναφέρθηκε στην ασκητική ζωή και την επισκοπική διακονία του αγίου Καλλινίκου καταθέτοντας και τις προσωπικές του εμπειρίες από την μακροχρόνια παραμονή πλησίον του, τονίζοντας ότι ήταν ένας άγιος Επίσκοπος, ένας αυστηρός ασκητής και ένας ευφυής άνθρωπος. Στο πρόσωπό του ταυτιζόταν η αποστολική διαδοχή με την αποστολική ζωή και ήταν κάτι που το αντιλαμβάνονταν όσοι τον συναναστρεφόταν. Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης τον εκτιμούσε και τον σεβόταν βαθύτατα και όταν τον συνάντησε γονάτισε για να λάβει την ευχή του.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον δραστήριο προϊστάμενο του Ναού π. Οδυσσέα Κυρόσιμο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Ενορίτες του Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας για την πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον άγιο Καλλίνικο και για την ευλάβειά τους στον Άγιο λέγοντας ότι ο π. Οδυσσέας είναι ένας κληρικός που διακονεί την Ενορία του με έμπνευση, με αγάπη στους πιστούς, με αγάπη στον Χριστό και στον άγιο Καλλίνικο και μεταδίδει αυτήν την αγάπη στους Ενορίτες του.

Τόνισε ότι δεν αποτέλεσε δική του πρωτοβουλία η Καθιέρωση Ιερού Ναού στον άγιο Καλλίνικο, αλλά ήταν μια πρωτοβουλία που είχε λάβει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο π. Οδυσσέας από όταν ζούσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς. Την είχαν καταθέσει στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, είχαν λάβει την άδεια και την ευλογία του και είχαν ξεκινήσει την διαμόρφωση του χώρου πολύ καιρό πριν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε μερικά από τα θαύματα που επετέλεσε και επιτελεί ο άγιος Καλλίνικος και ευχήθηκε αυτός ο ιερός χώρος να γίνει τόπος προσευχής, τόπος λατρείας του Θεού, αλλά και τόπος θαυμάτων.

Στην συνέχεια ο π. Οδυσσέας ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν και βοήθησαν, με κάθε τρόπο, το έργο αυτό. Ευχαρίστησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά για την άδεια που είχε παραχωρήσει, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τους ενορίτες και όλους τους συνεργάτες του και κυρίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου, τον πνευματικό υιό του αγίου Καλλινίκου, ο οποίος τέλεσε τα Θυρανοίξια και παρέδωσε τον χώρο αυτόν στην λατρεία του Τριαδικού Θεού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην αγάπη, την επικοινωνία και τις πολλές επισκέψεις του αγίου Καλλινίκου, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την ευρύτερη περιοχή του Βάλτου.

Στην ιερά ακολουθία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Ρεγκούντας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αμφιλοχίας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλαος Τέλωνας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας κα Ρούλα Μέλλου και πλήθος ενοριτών.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος τέλεσε το μυστήριο του Βαπτίσματος του υιού του ζεύγους Αποστόλου και Μαρίας Ζαρκαδούλα, ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου. Στο νεοφώτιστο έδωσαν το όνομα του αγίου Καλλινίκου. Ανάδοχοι ήταν τα παιδιά του π. Οδυσσέα, Μαρία και Χρήστος Κυρόσιμος.

Ο Σεβασμιώτατος στις σύντομες ευχές του είπε ότι μετά την καθιέρωση του ιερού Θυσιαστηρίου του Παρεκκλησίου του αγίου Καλλινίκου καθιερώσαμε και ένα ζωντανό θυσιαστήριο, αφού κάθε άνθρωπος που βαπτίζεται γίνεται ένα ζωντανό θυσιαστήριο, γίνεται Ναός του Αγίου Πνεύματος.

Ανέφερε ότι, ως Επίσκοπος έχει δώσει το όνομα του Γέροντά του σε δύο πνευματικά του παιδιά, τον Μητροπολίτη Καστορίας και μια μοναχή της Ιεράς Μονής Πελαγίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που, ως Μητροπολίτης και Τοποτηρητής και μετά την αγιοκατάταξη του, δίδει το όνομα του αγίου Καλλινίκου, ύστερα από επιθυμία των γονέων του, σε ένα μικρό παιδί και ευχήθηκε ο μικρός Καλλίνικος να έχει όλες τις ευλογίες τού Θεού, δια πρεσβειών του αγίου Καλλινίκου, και να διεξάγει πολλές και καλές νίκες στη ζωή του.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/Ks3bEzpQpq7CevueA

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  

της  Ιεράς  Μητροπόλεως



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...