Θ. Θεοχαρόπουλος: «Πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι να εκφράσει το “όλον” ΠΑΣΟΚ αλλά να γίνει η ισχυρή κεντροαριστερά»

Θ. Θεοχαρόπουλος: «Πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι να εκφράσει το “όλον” ΠΑΣΟΚ αλλά να γίνει η ισχυρή κεντροαριστερά»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη μεταξύ άλλων τόνισε:

Οι προκλήσεις για το Κίνημα Αλλαγής

  • Οι δικές μας προκλήσεις για το Κίνημα Αλλαγής είναι μεγάλες. Για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να είμαστε τρίτο κόμμα ισχυρό και να έχουμε διψήφια ποσοστά, χρειάζεται να έχουμε μια προοδευτική πρόταση που θα την καταλάβει ο κάθε πολίτης της χώρας. Τις προτάσεις μας να τις κάνουμε κατανοητές στην κοινωνία.
  • Το κύριο ζήτημα που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα γίνουμε η ισχυρή κεντροαριστερά και όχι μόνο το πώς θα εκφράσουμε “το όλον” ΠΑΣΟΚ, διότι η ισχυρή κεντροαριστερά, όπως είδαμε και πέρσι με τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής μπορεί να φέρει διψήφια ποσοστά και τον κόσμο στην κάλπη υπέρ του Κινήματος Αλλαγής. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια ισχυρή κεντροαριστερά.
  • Θέλουμε να ηττηθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά και η ΝΔ είναι ο στρατηγικός ιδεολογικός μας αντίπαλος, όπως σε όλη την Ευρώπη η κεντροδεξιά είναι απέναντι στην κεντροαριστερά.

Για την Αυτοδιοίκηση και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να κάνει ενδεχομένως όλες τις εκλογές μαζί τον Μάιο, επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση. Εμείς με εξωστρέφεια πρέπει να υποστηρίξουμε όλους εκείνους τους υποψηφίους που μπορούν να συσπειρώσουν την δημοκρατική παράταξη, όπως κάναμε και παλαιότερα.
  • Η ΔΗΜΑΡ το έχει κάνει με επιτυχία αυτό τα προηγούμενα χρόνια, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευσίνα, στα Χανιά, στα Γιάννενα και σε άλλες περιπτώσεις, και πέτυχε να εκλεγούν Δήμαρχοι του ευρύτερου ανανεωτικού χώρου και να είναι επιτυχημένοι. Με αυτή τη λογική αντιμετωπίζουμε το θέμα και αφήνουμε τους καιροσκοπισμούς του ΣΡΙΖΑ να τους καταλάβουν οι πολίτες.

Για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό

  • Σταθερή μου θέση είναι ότι στα εθνικά θέματα χρειάζεται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι πέραν των θετικών στοιχείων της Συμφωνίας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση με σύνθετη ονομασία, υπάρχουν και προβληματικά σημεία του συμβιβασμού, όπως η ιθαγένεια και η γλώσσα για τα οποία απομένει να δούμε πώς θα τα χειριστεί στο Σύνταγμά της η πλευρά των Σκοπίων.
  • Αυτό που συνέβη χθες ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Και δεν είναι μόνο αυτά που έχουν προβληθεί. Για παράδειγμα η αναφορά στην «Μακεδονία του Αιγαίου» είναι στην ουσία μια αλυτρωτική αναφορά.
  • Επιμένω και αναμένω πότε και πώς θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή. Θα έχουν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις οι γείτονες ή θα οπισθοχωρούν; Γιατί ενδεχόμενες παραβιάσεις συμφωνηθέντων σε αναθεωρητέες διατάξεις στο κείμενο του Συντάγματος της FYROM απαιτούν επαγρύπνηση.
  • Θα έπρεπε και ο κ. Τσίπρας πιο άμεσα να αντιδράσει χθες, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβενίας και είχε την ευκαιρία σε διεθνές επίπεδο να αντιδράσει αλλά δεν το έκανε αμέσως. Έγιναν βεβαίως, απ’ όσο γνωρίζω, οι ενέργειες προς τον Νίμιτς και η παρέμβασή του, απομένει να δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα κινηθεί η άλλη πλευρά, γιατί είδαμε και άλλα θέματα, όπως το άρθρο 49 για τον «μακεδονικό λαό» όπως τον ονόμαζε η τροπολογία τους.
  • Αναμένουμε να δούμε αν θα συνάδει με την Συμφωνία η αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι σαφές ότι αν δεν μιλάμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αλλαγές που προβλέπονται, η συζήτηση αλλάζει και ξεκινάμε από άλλη βάση.
  • Πέρα από αυτό, δεν μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει την επόμενη ημέρα χωρίς να έχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και να ψάχνει άλλες πλειοψηφίες. Αν φέρει την Συμφωνία, για να προχωρήσει από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως την επόμενη μέρα θα προχωρήσει σε εκλογές. Διότι δεν είναι δυνατόν για τους επόμενους μήνες η χώρα να σέρνεται σε μια διαδικασία αναζήτησης νέων κυβερνητικών βουλευτών.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/348307-TH-THeocharopoylos-Proklese-gia-to-Kinema-Allages-den-einai-na-ekphrasei-to-olon-PASOK-alla-na-ginei-e-ischyre-kentroaristera ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...