“Ιερή μουσική” στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η κυριαρχία έργων θρησκευτικού χαρακτήρα στη Δυτική μουσική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η Εκκλησία υπήρξε από τους κυριότερους προστάτες της μουσικής τέχνης.

Από τις αρχές του 17ου και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, ο όγκος παραγωγής έργων θρησκευτικού χαρακτήρα παρουσίαζε συνεχή μείωση. Από το 1970 και μετά, όμως, συνθέτες διαφόρων αισθητικών τάσεων στρέφονται και πάλι στη θρησκευτική μουσική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Arvo Pärt και ο John Tavener, το έργο των οποίων διέπεται από έντονη θρησκευτικότητα.

Η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ. έχει την πρόθεση να ξαναφέρει στο φως διαμάντια της μουσικής τέχνης από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που σπάνια παρουσιάζονται όχι μόνο στον ελληνικό χώρο αλλά και στις αίθουσες συναυλιών όλου του κόσμου.

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση λοιπόν θα ακουστούν οι Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία, του άγνωστου ακόμη και στις μέρες μας συνθέτη της πρώιμης Αναγέννησης Marbrianus de Orto, καθώς και η Λειτουργία εις Κεκοιμημένους (Messe pour les Trépassés) του Marc-Antoine Charpentier.

Πρόκειται για έργα που παρουσιάζουν το μεγαλείο της θρησκευτικής τέχνης στην Αναγέννηση και το Μπαρόκ, ενώ στον αντίποδα του ιστορικού χρόνου κινούνται το Τραγούδι των προσκυνητών του Arvo Pärt, το Μικρό ρέκβιεμ για τον Πατέρα Malachy Lynch του John Tavener και το Ρέκβιεμ για έγχορδα του Toru Takemitsu, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεταφυσικό μουσικό λόγο σύγχρονων συνθετών, ένας λόγος με την ίδια εκφραστική δύναμη, έστω κι αν εκφέρεται με διαφορετικά μουσικά μέσα.

Στο κέντρο όλων αυτών, το σπαρακτικό και μεγαλειώδες Kyrie K. 341 του W.Α. Μozart, έξοχο δείγμα σύνθεσης δραματικού χαρακτήρα, που φέρει το στίγμα μιας από τις κορυφαίες μουσικές ευφυΐες όλων των εποχών.

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης – Διεύθυνση Χορωδίας: Βαλέρι Ορέσκιν.

16 Μαΐου 2013

20:30 Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Εισιτήρια από 12 έως 18 Ευρώ και 8 Ευρώ το μειωμένο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A΄ Μέρος

1. Marbrianus de Orto [περ. 1460 – 1529]: Lamentatio Jeremiae Prophetae

2. Arvo Pärt [γενν. 1935]: Pilgrim’s Song

3. Marc-Antoine Charpentier [1634 – 1704]: Messe pour les Trépassés

Symphonie – Kyrie, Dies Irae, Symphonie – Agnus Dei

Β΄ Μέρος

4. Toru Takemitsu [1930 – 1996]: Requiem (for string orchestra)

5. John Tavener [γενν. 1944]: Little Requiem for Father Malachy Lynch

6. Wolfgang Amadeus Mozart [1756 – 1791]: Kyrie in D minor, K. 341/368a

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...