Ισοπεδωμένη η κεντρική Ιταλία από το χτύπημα του Εγκέλαδου

ΣΤΑ ΡΑΝΤΖΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΑΣΤΕΓΟΙ                                                 

Στον χορό των ρίχτερ εξακολουθεί να κινείται η κεντρική Ιταλία με τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς να κρατούν ζωντανό τον «εφιάλτη» των 6.5 Ρίχτερ. Παράλληλα το κρύο να γίνεται όλο και πιο αισθητό στους χιλιάδες άστεγους που χρειάστηκε να κοιμηθούν σε υπνωτήρια ενώ τα χωριά στην καρδιά της χερσονήσου έχουν γεμίσει ερείπια.

«Ξαναδώστε μας τις σκηνές» λένε πολλές κοινότητες που ετοιμάζονται να στήσουν καταλύματα για ορίζοντα ημερών ενώ ο φόβος παραμένει και κράτα ακόμη και τα σχολεία στη Ρώμη κλειστά.

Μετά το ξημέρωμα της Δευτέρας, έπιασαν ξανά δουλειά τα συνεργεία της Πυροσβεστικής ενώ στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές αρχίσουν να φτάνουν φορτία με τα χρειώδη, όπως κουβέρτες ή χημικές τουαλέτες.

Εκτός όμως από το κρύο (τη νύχτα, σε ορισμένα ορεινά σημεία στο επίκεντρο, ο υδράργυρος έπεσε ακόμη και στην περιοχή των δύο βαθμών), οι μετασεισμοί συντηρούν το φόβο των κατοίκων. Ο τελευταίος ισχυρότερος ήρθε μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα και είχε ισχύ 4,2 βαθμών.

Το «μικρό θαύμα» που δεν υπάρχουν νεκροί από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών -εξαιτίας ακριβώς του ότι οι προηγούμενοι σεισμοί είχαν κρατήσει αρκετούς έξω από τα σπίτια τους- είναι το μοναδικό θετικό γύρω από την κεντρική Ιταλία, όμως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποτίμηση του πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα που υπέστη η περιοχή.

Ολόκληρες περιοχές είναι ουσιαστικά «κόκκινες ζώνες», που σημαίνει ότι ακόμη και κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει έχουν υποστεί σε τέτοιο βαθμό που θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν από την αρχή.

1

1

Η Ιταλία συνειδητοποιεί πως όση ανακούφιση φέρνει η απουσία θανάτων, τόσο μεγάλο είναι το βάρος του έργου της ανοικοδόμησης που καλείται από εδώ και εμπρός να επιτελέσει. To κόστος των ζημιών ακόμη είναι άγνωστο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί επίσης να περάσει σε δεύτερη μοίρα, όμως δεν είναι μικρό το πλήγμα από την κατάρρευση και τις ζημιές καθεδρικών και ναών και που έχουν αιώνες πίσω τους: Για τους Ιταλούς, που είναι υπερήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά, οι τίτλοι στις εφημερίδες για την «καταστροφή της βασιλικής» στη Νόρτσια είναι εξίσου τρομακτικοί με τις φωτογραφίες από τις ρωγμές στην άσφαλτο.

1

1

1

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...