Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας


16/02/2020 – 09:47

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου Ισραήλ.

«Μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έπληξαν στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, που μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως «δύο βλήματα» εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου τμήματος του Ισραήλ από τον θύλακα, χωρίς να προκαλέσουν κανέναν τραυματισμό.

Η ανακοίνωση των πληγμάτων σημειώθηκε μερικές ώρες αφού η COGAT, διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια για να επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε την ακύρωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της εκτόξευσης ρουκετών.

«Η επέκταση της ζώνης όπου επιτρέπεται η αλιεία, η αποκατάσταση 500 αδειών εισόδου για εμπορική δραστηριότητα και οι παραδόσεις τσιμέντου ακυρώνονται», ανέφερε η COGAT.

Το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό στη Γάζα καθώς χαρακτηρίζει αναγκαίο τον περιορισμό της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τον θύλακα από το 2007. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για κάθε εκτόξευση ρουκέτας από τον θύλακα την οργάνωση αυτή. Κατά επικριτές της ισραηλινής πολιτικής, οι μέθοδοι που ακολουθούνται ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία.

Οι παλαιστινιακές επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί αφότου παρουσιάστηκε την 28η Ιανουαρίου το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο έγινε χαιρέτισε με ικανοποίηση το Ισραήλ, αλλά προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους, που το θεωρούν άκρως μεροληπτικό σε βάρος τους.

Το σχέδιο του Τραμπ προβλέπει ότι η Ιερουσαλήμ θα είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα προσαρτηθούν στο Ισραήλ και θα εγκαθιδρυθεί αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος που θα εκτείνεται σε τμήματα της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, με πρωτεύουσα το Αμπού Ντις, χωριό έξω από την Ιερουσαλήμ, όχι το ανατολικό τμήμα της ιερής πόλης όπως προσμένουν οι Παλαιστίνιοι.

Οι πρόσφατες εκτοξεύσεις ρουκετών και βομβαρδισμών σε αντίποινα θέτουν για άλλη μια φορά υπό αμφισβήτηση την εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει τον Μάιο — με αιγυπτιακή μεσολάβηση — να τεθεί σε εφαρμογή το Ισραήλ και η Χαμάς, δύο μέρη που ενεπλάκησαν σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...