Ισχυρές πιέσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Ισχυρές πιέσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς
Ισχυρές πιέσεις για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ επέστρεψαν στην Αθήνα οι θεσμοί. Στις συναντήσεις που θα έχουν με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσουν με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα των κόκκινων δανείων της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση των δόσεων σε επιχειρηματικά δάνεια.

Σε κοινή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι θεσμοί απαιτούν να τελειώσει άμεσα η επιδοματική πολιτική, να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν κανονικά τις δανειακές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, γιατί θεωρεί τις απαιτήσεις των θεσμών και της ΕΚΤ εξωπραγματικές.

Σε μια περίοδο που η εφιαλτική πανδημία έχει καθηλώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει συρρικνώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιδότησης των δανείων, ισοδυναμεί με καταστροφή.

Καμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τελεσίγραφο το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη, αλλά και σε χρεοκοπία, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί και η ΕΚΤ έχουν σκληρύνει τη στάση τους γιατί οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι καταστροφικές.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αν δεν τελειώσει σύντομα η λεγόμενη επιδοματική πολιτική, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με επικίνδυνους κλυδωνισμούς.

Το ιερατείο των Βρυξελλών αρχίζει τις πιέσεις στις λεγόμενες απείθαρχες χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, που είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο δημόσιο χρέος.

Οι Χώρες του Νότου, εκμεταλλευόμενες την ποσοτική χαλάρωση με την απεριόριστη αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κατάφεραν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες της κοινωνίας στο διάστημα της εφιαλτικής πανδημίας.

Τώρα θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον οικονομικό εφιάλτη που έρχεται μετά την πανδημία.

Στις Βρυξέλλες προεξοφλούν από τώρα τη λήψη σκληρών μέτρων, τα οποία στην ουσία θα συνιστούν νέα μακροχρόνια μνημόνια.

Το ερώτημα είναι αν μπορούν οι οικονομίες των Χωρών του Νότου, που εμφανίζουν θηριώδη ύφεση και εκτίναξη των δημόσιων ελλειμμάτων, να επαναλάβουν το πείραμα των μνημονίων.

Αντί για ρεαλιστικές προτάσεις που διατυπώνονται από Χώρες του Νότου και οι οποίες περιλαμβάνουν τη διαγραφή των χρεών τα οποία φορτώθηκαν οι χώρες στη διάρκεια της πανδημίας, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία πιέζουν για νέα καταστροφικά μνημόνια.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στο τελεσίγραφο των θεσμών, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα τίναζε στον αέρα την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε στην καταστροφή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...