«Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει τη Γη»: Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ηλιακή καταιγίδα ίσως θα είναι η αιτία ενός σπάνιου αστρονομικού φαινομένου.

Μια «ισχυρή» ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει σύντομα τον πλανήτη μας κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, προειδοποιεί το Μετεωρολογικό Γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας (Met Office), σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Όπως εξηγεί σχετική ανακοίνωση, η καταιγίδα αυτή θα προκληθεί μετά από μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME), όπου και το εξωτερικό στρώμα του ηλίου θα αποβάλει μαζικά πλάσμα.

Τι λένε οι επιστήμονες για την ηλιακή καταιγίδα

Το Met Office επισήμανε, επίσης, πως η επερχόμενη καταιγίδα δεν αποτελεί αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες, εντούτοις, είναι πιθανόν να παρατηρηθούν διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταυτόχρονα, η στεφανιαία μαζική εκτίναξη ενδέχεται να προκαλέσει ανωμαλίες στον προσανατολισμό των διαστημοπλοίων «με τη μορφή της ‘αυξημένης οπισθέλκουσας’ σε τροχιά χαμηλής Γης».

Αλλά μάλλον η πιο εντυπωσιακή απόρροια της ηλιακής καταιγίδας που περιμένουμε, είναι πως πιθανολογείται η διαδικασία αυτή να καταστήσει ορατό ένα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο.

Ο λόγος για το εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας (φωτεινό ουράνιο φαινόμενο ορατό κυρίως στους πόλους) το οποίο, σύμφωνα με τους διαστημικούς μετεωρολόγους, είναι πιθανό να γίνει ορατό σε αρκετές περιοχές του πλανήτη που δε συνηθίζεται να φαίνεται, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης καταιγίδας.

Το Βόρειο Σέλλας

Το Βόρειο Σέλλας (γνωστό και ως aurora borealis) προκαλείται λόγω διαταραχών στη μαγνητική σφαίρα του πλανήτη μας, που προκαλείται από μια ροή των ηλιακών σωματιδίων, που συνήθως βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από τους μαγνητικούς πόλους της Γης.

Πιο συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συνήθως μπορούν να το δουν μόνο όσοι βρίσκονται στην Ισλανδία, την Αλάσκα, τη Νότια Γροιλανδία και στα Βόρεια τμήματα των Καναδά, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ρωσίας και Νορβηγίας.

Εντούτοις, σήμερα και αύριο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδέχεται να γίνει απόψε ορατό ακόμα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ίδιους να προσθέτουν ότι όσο πιο βόρεια βρίσκεται στη Βρετανία και στην Ιρλανδία κάποιος τις επόμενες μέρες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να απολαύσει το Βόρειο Σέλλας.

Το Βόρειο Σέλλας:

Πηγή: iEidiseis.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...