Ιταλικές ΜΚΟ: Η Ε.Ε. αδιαφορεί για τους χιλιάδες πνιγμούς προσφύγων

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα μάτια μπροστά στους χιλιάδες θανάτους μεταναστών και προσφύγων», καταγγέλλουν ιταλικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αυτή την εβδομάδα ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε κι άλλο, εξαιτίας νέων ναυαγίων στα ύδατα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Οι πνιγμοί φέτος έχουν φτάσει τους 4.220, αριθμός ήδη υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Απέναντι σε αυτό το νέο, σκανδαλώδες ρεκόρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να γίνεται συναυτουργός αυτής της επιδεινούμενης τραγωδίας», τόνισε ο Τομάζο Φάμπρι, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιταλία.

«Πρέπει επειγόντως να βρεθούν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι έλευσης των απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, χωρίς να διακινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Τομάζο Φάμπρι.

Το πλοίο που μισθώνει η οργάνωση διέσωσε χθες 867 μετανάστες, ανάμεσά τους 119 γυναίκες και 8 μωρά.

Η οργάνωση αρωγής στους μετανάστες MOAS, με έδρα τη Μάλτα, κάλεσε επίσης την Ευρώπη να αλλάξει συμπεριφορά: «ενώπιον αυτού του δίχως ιστορικό προηγούμενο αριθμού νεκρών, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία, τους διωγμούς και τη φτώχεια», τόνισε ένας εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των νεκρών φέτος οφείλεται σε δύο πολύνεκρα ναυάγια, τον Απρίλιο και τον Μάιο, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι, αλλά και στην απροσδόκητη αύξηση της διακίνησης τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο επικρατούσαν άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες στη θάλασσα.

Στην Ιταλία σημειώθηκε νέο ρεκόρ αφίξεων τον φετινό Οκτώβριο με 27.388 άτομα, έναντι 8.915 πέρσι και 15.264 τον Οκτώβριο του 2014.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...