Κάπνισμα και αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Κάπνισμα και αλκοόλ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας
Το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ είναι ένα μείγμα που πολλές φορές έχει άσχημες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.
Όσοι καπνίζουν και ταυτόχρονα πίνουν πολύ, μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες…

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος–μιας νόσου που σπανίως εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο και έχει δυσοίωνη πρόβλεψη. Μόνο σχεδόν πέντε στους εκατό ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος βρίσκονται στη ζωή πέντε χρόνια μετά.

“Αν έχετε αυτές τις συνήθειες και την προδιάθεση για αυτή τη μορφή καρκίνου, η ηλικία εμφάνισης της νόσου μπορεί να είναι μικρότερη”, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας δρ Μισέλ Α.Άντερσον του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν.

Κατά μέσο όρο, έχουμε μια στις 71 πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παγκρέατος στη διάρκεια της ζωής μας.

Και κατά μέσο όρο η ηλικία διάγνωσης είναι τα 72 χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία. Αλλά στη συγκεκριμένη μελέτη όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν πολύ διαγνώστηκαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα ή να περιορίσει το ποτό, σύμφωνα με την Άντερσον.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας βασίστηκαν στο ιστορικό 811 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.

Εκείνοι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν διαγνωστεί περίπου στα 62 τους σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που διαγνώστηκαν στα 70. Ταυτόχρονα, όσοι έπιναν πολύ διαγνώστηκαν στα 61 τους, σχεδόν μια δεκαετία πριν από εκείνους που δεν έπιναν.

Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Η ομάδα της Άντερσον έλαβε υπόψιν της έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος.

Όσοι κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο. Και όσοι απείχαν από αυτές τις δύο συνήθειες για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο υπερβολικός κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου νωρίτερα φαίνεται ότι εξαφανιζόταν.

Σύμφωνα με την Άντερσον, τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν αξία μελλοντικά, αν διαδοθεί ευρύτερα η εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση που να εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Έτσι, ακόμη και άνθρωποι με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου δεν εξετάζονται τακτικά.

Προκειμένου να ελέγχονται όσοι κινδυνεύουν, οι γιατροί δεν χρειάζονται μόνο αξιόπιστους τρόπους εξέτασης, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ποιον να εξετάζουν και σε ποιά ηλικία να ξεκινούν οι εξετάσεις, εξήγησε η Άντερσον.

Αν οι καπνιστές και όσοι πίνουν τείνουν να εμφανίζουν νωρίτερα καρκίνο του παγκρέατος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να καταλάβουν ποιοι μπορούν να ωφεληθούν από την εξέταση και σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινούν να εξετάζονται.

Πηγή:iatropedia

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...