Κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου για τις γυναίκες που καπνίζουν

Κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου για τις γυναίκες που καπνίζουν
Οι γυναίκες που καπνίζουν λίγα τσιγάρα, ακόμη και ένα την ημέρα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Στη μελέτη πήραν μέρος περισσότερες από 101.000 Αμερικανίδες νοσοκόμες σε διάστημα 30 ετών. Το λίγο ή μετριοπαθές κάπνισμα σχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με την αποχή από το τσιγάρο.

Πάντως, οι συμμετέχουσες που διέκοψαν το κάπνισμα παρουσίασαν μείωση του κινδύνου με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 315 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι, δηλαδή τελείως απροειδοποίητα η καρδιά σταμάτησε να χτυπά. Σε άτομα 35 ετών και κάτω, αυτό συμβαίνει κυρίως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αλλά σε άτομα άνω των 35 ετών, όπως οι περισσότερες νοσηλεύτριες του δείγματος, μπορεί να ένδειξη στεφανιαίας νόσου, δηλαδή όταν οι αρτηρίες της καρδιάς στενεύουν από τις λιπώδεις εναποθέσεις.

Εκ των 315 αιφνίδιων θανάτων, οι 75 σημειώθηκαν σε ενεργές καπνίστριες, οι 148 σε νυν ή πρώην καπνίστριες και οι 128 σε γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Μετά την συνεκτίμηση και άλλων καρδιακών παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ο Δρ Ροοπιντερ Σαντού και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κάπνιζαν είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ξαφνικά ακόμη κι αν κάπνιζαν από ένα έως 14 τσιγάρα την ημέρα.

Για κάθε πέντε χρόνια καπνίσματος, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 8%.

Αλλά όταν οι νοσηλεύτριες είχαν διακόψει το τσιγάρο ο κίνδυνος μειωνόταν και έφτασε σε σημείο όμοιο με κάποιου που δεν είχε καπνίσει ποτέ.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...