Κίνδυνος οπισθοδρόμησης

boulh

Η καταιγιστική, παρά το θέρος, επικαιρότητα, δεν επέτρεψε να αναδειχθεί, πολύ περισσότερο δε να συζητηθεί, ένα ερωτηματολόγιο, που διανεμήθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 Δε θα λέγαμε ότι μας εξέπληξαν οι προτάσεις, διότι περί αυτού πρόκειται, που κατατέθηκαν, υπό την πιο εύηχη μορφή του ερωτηματολογίου, σε σχέση με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς είχαμε προϊδεασθεί από την προηγηθείσα συζήτηση, αλλά και τους προβληματισμούς που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της πλειοψηφίας και από τον πρωθυπουργό. Τούτο, βέβαια, δε σημαίνει πως δεν απαιτείται  εξαντλητική διερεύνηση, για κάθε διάταξη, για τούτο άλλωστε και θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

 Η έκπληξη, ωστόσο, προήλθε από τα όσα προτείνονται, υπό τη μορφή ερωτηματολογίου, για ζητήματα που άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιονομικής διαχείρισης. Με τον, τουλάχιστον προβληματικό, τίτλο «Οικονομικό Σύνταγμα», προτείνεται, στην ουσία, η Συνταγματική κατοχύρωση, ως προσθήκη ή και με αναθεώρηση του άρθρου 106, των  αρχών, της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, ελεύθερου ανταγωνισμού και  της προστασίας των επενδύσεων! Τι ώθησε, άραγε, τα μέλη της Επιτροπής, να θέσουν τέτοια ζητήματα, ανατρέποντας άρδην μια Συνταγματική διάταξη, της οποίας η αρχική (1975) διατύπωση, παρέμεινε ως έχει μέχρι σήμερα, αφού με τρόπο εξόχως ισορροπημένο, την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, με το δημόσιο συμφέρον, αλλά και την κοινωνική συμβίωση; Ακόμη, περισσότερο, γιατί προτείνεται αλλαγές, που συνιστούν διολίσθηση σε μια μορφή Συνταγματοποίησης του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, Συνταγματικής, δηλονότι, επιβολής, μιας ορισμένης, έστω- συγκυριακά- κυρίαρχης, ιδεολογικής αντίληψης;

 Σα να μην έφτανε αυτό, προτείνεται, με τον ίδιο, έμμεσο τρόπο και η προσθήκη διατάξεων, που θα καθιερώνουν: Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, θέσπιση ανώτατου ορίου ως προς τα ελλείμματα, αλλά και καθορισμό «ανώτατου ορίου δανεισμού σε καθορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ»!! Εδώ, πια, πάμε ένα βήμα πιο πέρα, σ` αυτό που πολλοί εξέφραζαν ως φόβο, δηλαδή σε μια μορφή Συνταγματοποίησης του ίδιου του Μνημονίου, ή, έναν τρόπο διαιώνισης Μνημονιακών επιταγών, μέσω του «Θεμελιώδους Νόμου» της χώρας. Θεωρούμε αδιανόητο ότι τέτοιου είδους προτάσεις, έστω με τη μορφή ερωτηματολογίου, που ούτε ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι, σύμφωνοι με τη λογική των Μνημονίων, δεν τόλμησαν να διατυπώσουν στα δικά τους, αντίστοιχα κείμενα, είναι δυνατό να διατυπώνονται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κινείται από μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο. Γι` αυτό και θεωρούμε δεδομένη την απόρριψή τους…

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/290532-Kindynos-opisthodromeses ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...