“Καθαρή” λύση για έξοδο στις αγορές θέλει η κυβέρνηση

Υπό το πρίσμα των δύσκολων συνθηκών που διαμορφώνονται για το χρέος αλλά και έπειτα από τον «πάγο» που έβαλαν οι Ευρωπαίοι στο QE, η κυβέρνηση επιμένει σε «καθαρή λύση» που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει βαρύνει τα δεδομένα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία υποχρεώθηκε να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που αξίωναν οι δανειστές. Στον αέρα είναι και τα μέτρα για το χρέος, ενώ τα νερά ήρθε να ταράξει η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε για παραμονή του Ταμείου στο Πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο. Τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και  υπάρξουν εγγυήσεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Από την ελληνική πλευρά πάντως- υπήρξαν οι δηλώσεις Τσακαλώτου ότι με καλή θέληση μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου -, και από την κυβέρνηση αφήνουν ορθάνοικτο «παράθυρο» να δεχτούν λύση με το Ταμείο να προχωράει σε ένα Stand by arrangement.  Αν και, όπως λένε, θα «πρέπει να υπάρχουν σοβαρές βελτιώσεις». Και εξηγούν ότι είναι διαφορετικό αν η Αθήνα εξασφαλίσει εκ μέρους του Ταμείου ένα θετικό λεκτικό, μία θετική έκφραση στήριξης στο eurogroup, το οποίο θα λέει λ.χ: ότι έγιναν βήματα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διότι μία τέτοια κίνηση, εκτιμούν ότι θα έδινε τη δυνατότητα στο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Εξ’ αυτού του λόγου, το Μαξίμου επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος του αφηγήματός του στο ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε λύση που δεν θα εγγυάται έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Το παρασκήνιο στην Πολιτική Γραμματεία

Την σχετική «γραμμή» αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνήλθε υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πολύωρη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι «αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση» των εταίρων να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που «θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμους όρους για τη χώρα μας».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων», καλώντας τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ ο ΣΥΡΙΖΑ αρκείται να τονίσει ότι «δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης». Ενώ σημειώνει αν διατηρήσει τη θέση αυτή θα υποστεί «άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του». Επιπλέον, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Ευρωπαίους και δη την Γερμανία – ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ – να πάρουν αποφάσεις: «Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή» σημειώνεται. Τέλος το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι αν το ΔΝΤ «αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση».

ΝΔ: Για την κομματική νομενκλατούρα όλα βαίνουν καλώς

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι η κομματική νομενκλατούρα αποφάσισε ότι «όλα βαίνουν καλώς για τη χώρα» και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και την ανικανότητά του.

«Η οικονομία είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους, δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική. Γιατί ούτε σε αυτό άκουσε ο κ. Τσίπρας τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έναν χρόνο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.Επιτίθεται στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του.Επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. «Να αποκαταστήσει, με αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία της χώρας και να οδηγήσει την πατρίδα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση» σημειώνει.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/287293-Kathare-lyse-gia-exodo-stis-agores-thelei-e-kybernese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...