Και τώρα η ελάφρυνση του χρέους, λένε οι θεσμοί!

 

Τέλος οι δικαιολογίες για τους θεσμούς ώρα για το χρέος

 

 Έκλεισε η συμφωνία, έφτασε η ώρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, λένε κυβέρνηση και δανειστές! Την πολυαναμενόμενη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης,  ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις έξι το πρωί, εξερχόμενος της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης, που κράτησε σχεδόν δώδεκα ώρες! Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία επετεύχθη με αμοιβαίους συμβιβασμούς και έκλεισαν τα «αγκάθια» της β´ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.  «Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».

 

Τώρα, τα μέτρα θα πάρουν το δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται να ψηφιστεί Μέτα την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο, στις 16 Μαΐου.

 

Τα μέτρα της συμφωνίας

  • Το 2019 περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις.

  • Αφορά 900.000 συνταξιούχους με σύνταξη από 700 ευρώ και άνω.

  • Απώλειες από λίγα ευρώ ως και 300 ευρώ το μήνα.

  • Το 2020 μειώνεται το αφορολόγητο από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ

  • Επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για χαμηλά εισοδήματα

  • Μπορεί να έρθει το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι του μνημονίου

Νέα μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018

Περικοπές επιδομάτων: ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και του επιδόματος θέρμανσης.  Επίσης προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες. Από 49.448 το 2016, σε 49.104 μέχρι το τέλος του 2017, για να φτάσει τους 48.420  το 2019.

Η συμφωνία για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, είναι τα θέματα Ενέργειας και ειδικά το σχέδιο για τη ΔΕΗ. Το σχέδιο που έχει στα χέρια του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει
αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Για την επιβάρυνση φέρνει το κόστος από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)ης προηγούμενης πενταετίας, συμφωνήθηκε να αποσβεσθούν ως το 2022.

Για τις λιγνιτικές μονάδες, προβλέπεται μεταβίβαση του 40%, μονάδων και ορυχείων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.  Μία απόφαση που υπάρχει από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2016, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη.

Ο επενδυτής ή οι επενδυτές που θα αναλάβουν δεν θα πρέπει να συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, μπορούν όμως να λάβουν μέρος επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς. Επίσης, θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ προβλέπεται η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που αξίωναν αρχικά οι θεσμοί, που θα μειωθούν μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη.

Στο δύσκολο θέμα με τα «φέσια» προς τη ΔΕΗ, υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη συμφωνία με τους θεσμούς, που περιλαμβάνει την υποβολή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση τους, το επόμενο διάστημα.

την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού στους κανόνες της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του Μοντέλου Στόχου (Target Model).

Σε ότι αφορά, την αγορά του φυσικού αερίου θα γίνει υποβολή οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της,έως το Σεπτέμβριο 2017.
Σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 66% της εταιρείας με την πώληση του 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ και του 31% που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Δημόσιο θα διατηρήσει το υπόλοιπο 34%.

Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές – ΜΗΣΥΦΑ

  • Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

  • Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

     

    Ανοιχτά καταστήματα 30 Κυριακές τον χρόνο

     

     Στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι  τα καταστήματα σε τουριστικά μέρη και σε  μεγάλες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

    θα ανοίγουν 30 Κυριακές τον χρόνο. Κάνοντας τα εγκαίνια του δεύτερου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι οι περιοχές όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, χωρίς τους υφιστάμενους περιορισμούς σε τετραγωνικά μέτρα και σε ιδιοκτησιακή μορφή, θα είναι στο δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο, στην παραλιακή ζώνη της Αττικής και δη από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε κάποιες περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από το Αεροδρόμιο των Σπάτων.

     «Φυσικά διαφωνούσαμε, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό ως εκσυγχρονισμό», δήλωσε ο υπουργός.

Εργασιακά

 

Στα Εργασιακά, προβλέπεται η κατάργηση του διοικητικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επιστρέφουν μετά το τέλος του μνημονίου, το 2018. Στα θετικά, επανέρχεται η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συμβάσεων, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
  • Απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του μνημονίου

  • Καταργείται το διοικητικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις

 

 

Έφτασε η ώρα του χρέους, λένε οι δανειστές!

 

Έφτασε η ώρα για την μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, όλοι  οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης. Μετά τη συμφωνία για τα μέτρα, όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι δανειστές δεν έχουν άλλες δικαιολογίες, για να μην ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το χρέος.  Για μία σημαντική προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κάνουν λόγο στην κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.
 

 Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι «οι τεχνικές ομάδες της Κομισιόν, του ESM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ESM».
 

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται ότι «Οι ελληνικές αρχές, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».
 

ΔΝΤ: Τώρα να συμφωνήσουμε για χρέος και πλεονάσματα

 

Εξακολουθεί να χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επεσήμανε  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως είπε, η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας «τακτοποιεί το ένα ζήτημα που εμπόδιζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο εξακολουθεί να χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». 

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το ένα εμπόδιο, αυτό της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ξεπεράστηκε, αλλά παραμένει το ζήτημα διευθέτησης της ελάφρυνσης του χρέους για να ξεμπλοκάρει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ξεκαθαρίζει εκπρόσωπος του Ταμείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο ίδιος, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση διευθετεί το ένα ζήτημα που μπλόκαρε μέχρι στιγμής την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται ακόμη να διευθετηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Μοσκοβισί: Έφτασε η στιγμή για το χρέος
 

Τώρα έφθασε η ώρα του χρέους, επεσήμανε σε δήλωσή του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών  Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι «η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν σημαίνει μόνο μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά διασφαλίζει και μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια, πέρα από το πρόγραμμα του ESM. Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες».

Χρέος και πλεονάσματα θέλει και ο Γ. Ντάισελμπλουμ

 

Ειδική αναφορά στη μείωση του ελληνικού χρέους, έκανε και ο Πρόεδρος του Eurogeoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», γράφει ο Ολλανδός πολιτικός προσθέτοντας στο τέλος, ότι «τώρα είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα απ’ αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με αυτήν τη συμφωνία, πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης».

 

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα η συμφωνία, αλλά η δουλειά συνεχίζεται

 

Η συμφωνία ένα «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι η δουλειά συνεχίζεται με στόχο την τελική συμφωνία στις 22 Μαΐου. Όπως επισημαίνουν από το Βερολίνο, η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς, όπως ανέφερε, «Χρειάζεται ακόμη αποσαφήνιση σημείων, όπως πχ. το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο δεσμεύτηκε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα ύψος 3,5% για να είναι βιώσιμο το χρέος της».
 

Θετικό πρώτο βήμα η συμφωνία, λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

 

Θετικό πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές, η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην τριμηνιαία έκθεσή του, αναφέρει ότι η κατάσταση χρειάζεται διπλή προσπάθεια. Από την ελληνική πλευρά να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος και από τους ευρωπαίους δανειστές, να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό, θα ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός, τονίζει το ΓΠΚΒ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/281945-Kai-tora-e-elaphrynse-toy-chreoys-lene-oi-thesmoi ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...