Καμμένος: Τα νησιά μας δεν είναι θέρετρα, είναι και τόποι όπου σηκώνεται η ελληνική σημαία

Στην Ερείκουσα και τους Οθωνούς μετέβη με ελικόπτερο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του ΓΕΣ, αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόκειται να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού στα διαπόντια νησιά. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του από την Ερείκουσα ο Πάνος Καμμένος, «το υπουργείο Εθνικής Αμύνης το ελάχιστο που οφείλει να προσφέρει σε όλους τους νησιώτες που φυλούν τις Θερμοπύλες- γιατί η παρουσία στο νησί πληθυσμού, που με δύσκολες συνθήκες μένουν το χειμώνα, έχει να κάνει με την ίδια υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Αποφασίσαμε πέραν του στρατιωτικού γιατρού που θα έρθει στην Ερείκουσα και θα καλύπτει και το Μαθράκι να εξασφαλίσουμε τα έξοδα διαβίωσης για δυο πολύτεκνες οικογένειες με άνεργους γονείς που θα αποφασίσουν να έρθουν και να μείνουν στο νησί. Σε αυτή την οικονομική κρίση, πάρα πολλές οικογένειες να δουν ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που δεν είναι η Ελλάδα των μεγάλων πόλεων και της ανεργίας, αλλά μια Ελλάδα που υπάρχει ακόμα το χαμόγελο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο υπουργός επισκέφθηκε το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο Ερείκουσας, στο οποίο δώρισε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά και δώρα στον εναπομείναντα μικρό μαθητή και τη δασκάλα του σχολείου.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε να διατηρηθούν τα ελληνικά σχολεία με την ελληνική σημαία, να γυρίσουν πίσω οι οικογένειες οι ελληνικές», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Καμμένος. Στέλνοντας το μήνυμα από τα διαπόντια νησιά ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας βεβαίως και διαφυλάσσεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά όχι μόνο από αυτές. Η παρουσία των ακριτών μας στα νησιά είναι ένα εθνικό έργο, είναι ένα έργο διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Άμυνας. 

«Μπορεί να μη φτάσουμε τους 104 μαθητές που είχε κάποτε το σχολείο, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν οι κάτοικοι του νησιού στα Διαπόντια νησιά και να δημιουργηθούν ξανά συνθήκες ανάπτυξης, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νησιά μας δεν είναι μόνο θέρετρα, είναι και τόποι όπου υψώνεται η ελληνική σημαία και προστατεύεται η εθνική κυριαρχία», τόνισε ο υπουργός.

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε τους Οθωνούς, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του υποβρυχίου «Πρωτεύς» που βυθίστηκε στις 29/12/1940.

«Οι Οθωνοί αποτελούν πολύ σημαντικό νησί για το Πολεμικό Ναυτικό. Εδώ χτυπήθηκε το υποβρύχιο “Πρωτεύς”. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας προσπαθούν να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε το νησί και έχει ήδη αποσταλεί στρατιωτικός γιατρός, και με όποιες δυνάμεις έχουμε αυτό θα το διατηρήσουμε μέχρι να τον αντικαταστήσει γιατρός από το υπουργείο Υγείας.

Οι Οθωνοί είναι από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος, οι ομογενείς μας κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν και επιστρέφουν στο νησί, αλλά σκοπός μας είναι να επιστρέψουν πίσω οικογένειες με νέα παιδιά, να ξανανοίξει το σχολείο των Οθωνών, να ξανακουστούν τα γέλια των παιδιών και να ξαναχτίσουμε το αύριο αυτό του νησιού. Σε συνεννόηση με την τοπική δημοτική αρχή και την κοινωνία και από την πλευρά του υπουργείου θα κάνουμε ότι μπορούμε», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με κατοίκους του χωριού που του έθεσαν το σοβαρό θέμα της συγκοινωνίας και τη μεγάλη ανάγκη μετακίνησης που έχουν οι κάτοικοι. «Θα κάνουμε μία προσπάθεια μεγάλη, προκειμένου να συνδυάσουμε την υφιστάμενη συγκοινωνία και με οχηματαγωγό πλοίο για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του νησιού», τους είπε.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μεταφορά του 11χρονου μοναδικού μαθητή του σχολείου της Ερεικούσσας με το ελικόπτερο από την Ερεικούσσα στους Οθωνούς μετά την επιθυμία που εξέφρασε στον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί τα Διαπόντια νησιά. «Ήταν απίθανο. Όνειρο ζωής. Δεν θέλω να του ζητήσω τίποτε άλλο. Μετά από αυτό τον νιώθω σαν πατέρα μου», δήλωσε συγκινημένος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 11χρονος Λεοντής Πασιάνης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...