«Καμπάνα» 700.000 ευρώ στην BNP Paribas Fortis επειδή πούλησε ελληνικά ομόλογα

Βαριά καμπάνα 700.000 ευρώ επέβαλλε η εποπτική Αρχή του Βελγίου, FSMA στην τράπεζα BNP Paribas Fortis γιατί πούλησε τα «επικίνδυνα» ελληνικά ομόλογα το 2011, σε πελάτες που είχαν αναλάβει χαμηλό επίπεδο κινδύνου, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν διαχρονικά τον κίνδυνο απώλειας της αξίας των κεφαλαίων τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας «De Tijd» η πώληση των ελληνικών ομολόγων έγινε με παροχή συμβουλών ή με διαχείρισης κεφαλαίων με την οποία οι τράπεζες κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους.

Στην καταδικαστική απόφαση, αναφέρεται ότι η τράπεζα παρείχε «πλημμελείς» υπηρεσίες στους πελάτες βάζοντας σε κίνδυνο τα  χαρτοφυλάκιά τους, με «υπερβολικά υψηλού κινδύνου»  τίτλους (όπως οι ελληνικοί) που ήταν εκτός των προδιαγραφών που είχαν θέσει οι πελάτες.

Η τράπεζα, πούλησε τα ομόλογα στις 29 Μαρτίου 2011, όταν και η Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξία τους, με αποτέλεσμα η αποπληρωμή τους να καταστεί, «εξαιρετικά επισφαλής».

Στο δημοσίευμα, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την βελγική Αρχή, η τράπεζα όφειλε να αναπροσαρμόσει τις προοπτικές των συγκεκριμένων ομολόγων (πριν τα ξεφορτωθεί), κάτι που συνέβη στις 24 Νοεμβρίου. Τότε η τράπεζα τα  χαρακτήρισε ως «υψηλού κινδύνου».

Τέλος, το βελγικό μέσο, δίνοντας το χρονικό της πώλησης, αναφέρει ότι τα ομόλογα εξακολουθούσαν να έχουν θετικές προοπτικές, σύμφωνα με την αξιολόγησης της τράπεζας, η οποία τα πουλούσε σε μη επαγγελματίες επενδυτές αδιακρίτως του επιπέδου κινδύνου που είχαν αναλάβει!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/277407-Kampana-700-000-eyro-sten-BNP-Paribas-Fortis-epeide-poylese-ellenika-omologa ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...