Καμπανάκι από τον Ερυθρό Σταυρό για τις επιπτώσεις της λιτότητας

Καμπανάκι από τον Ερυθρό Σταυρό για τις επιπτώσεις της λιτότητας
Η Γηραιά Ήπειρος οδηγείται σε μια παρατεταμένη περίοδο φτώχειας, μαζικής ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι πολιτικές λιτότητας «βυθίζουν» την Ευρώπη σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό, εκτιμά ο Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος οδηγείται σε μια παρατεταμένη περίοδο φτώχειας, μαζικής ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε μια 68σέλιδη έρευνά του ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι, ενώ άλλες χώρες μειώνουν τα επίπεδά της φτώχειας τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τις πολιτικές που ακολουθούν, επιβαρύνουν την κατάσταση.

«Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θα είναι αισθητά για πολλές δεκαετίες, ακόμη κι αν η οικονομία ανακάμψει τα επόμενα χρόνια. Αναρωτιόμαστε αν η Ευρώπη έχει καταλάβει τι την “χτύπησε”», γράφει ο διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός.

Στην αναφορά του Ερυθρού Σταυρού, που δημοσιεύει σήμερα ο «Guardian», το μέλλον εκατομμυρίων Ευρωπαίων προβλέπεται δυσοίωνο.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης είναι τεράστιος, αναφέρει ο οργανισμός και σημειώνει ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία εκατομμύρια νέοι επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών τους για να επιβιώσουν. Ακόμη και στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, οι νέοι πασχίζουν για να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Στην έρευνα γίνεται αναφορά και στις αυτοκτονίες που έχουν αυξηθεί τα τελευταία Ελλάδα και  όπως σημειώνεται, ειδικά στις γυναίκες έχουν διπλασιαστεί από την αρχή της κρίσης.

Επίσης, εκτός από τους περίπου 120 εκατομμύρια νέους που ζουν στα όρια της φτώχειας στην Ευρώπη, η ανεργία έχει «χτυπήσει» και μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα η ανεργία στις ηλικίες 50-64 αυξήθηκε από 2,8 εκατ. σε 4,6 εκατ. από το 2008 ως το 2012.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν με ανασφάλεια, είναι μες στην απόγνωση, έχουν χάσει τις ελπίδες τους  και φοβούνται για το μέλλον τους. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες  ψυχολογικές καταστάσεις  που μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπός. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που στέκονται για ώρες στις ουρές για ένα πιάτο φαγητό και για ιατρική περίθαλψη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ερυθρός Σταυρός.

Πάντως, όπως διαπιστώθηκε, η οικονομική κρίση και οι τρομαχτικές επιπτώσεις της δεν περιορίστηκαν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αλλά άρχισαν να επηρεάζουν και επιτυχημένες οικονομικά χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία και το Λουξεμβούργο.

Η έρευνα διεξήχθη το πρώτο εξάμηνο του έτους στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...