Κατάθεση μάρτυρα για μίζες σε υπουργό στη σύμβαση υπογραφής του C4i

Κατάθεση μάρτυρα για μίζες σε υπουργό στη σύμβαση υπογραφής του C4i

Στη Βουλή η δικογραφία για τον τρόπο λήψης της απόφασης υπογραφής της σύμβασης με την αμερικανική εταιρία SAIK
 
Κατάθεση μάρτυρα που ισχυρίζεται πως έπεσαν μίζες σε πρωην υπουργό, μέλος του ΚΥΣΕΑ, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας του C4i, του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στένει τη δικογραφία στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.  

Η κατάθεση φέρεται να δόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον εφέτη ανακριτή Δημ. Ορφανίδη, που χειρίζεται τη δικογραφία για τον τρόπο λήχψης της απόφασης ώστε να συναφθεί η συμφωνία με την αμερικανική εταιρία Saic. Η αναφορά και μόνο του ονόματος του πρωην υπουργου , δημιουργούσε την νομική υποχρέωση στον ανακριτή να στείλει τη δικογραφία (η οποία λέγεται πως είναι ογκώδης) στη Βουλή.

Ποιος είναι ο μάρτυρας;

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την κατάθεση του μυστηριώδους προσώπου για την υπόθεση  του C4i και συγκεκριμένα την ανάθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να εμφανίστηκε αυτοβούλως στον ανακριτή και να κατέθεσε στοιχεία για μιζες εμπλέκοντας σε δωροδοκία πρωην υπουργό μέλος του ΚΥΣΕΑ. Ως εκ τούτου ο δικαστικός λειτουργος διαβιβάζει τη δικογραφία στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Παράλληλα η κατάθεση αυτή φαίνεται πως συμπίπτει με την κίνηση της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος Αννας Ζαίρη, με την οποία διέταξε το άνοιγμα των λογριασμών της οικογένειας Σημίτη, δυο πρώην υπουργών του στο Δημόσιας Τάξης και ενός μεσάζοντα όπλων. Συγκεκριμένα διατάσσεται το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζυγου του Δάφνης, της τότε πολιτικής ηγεςίας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως από τοι 2001- έως το 2003, Μιχ.Χρυσοχοϊδη και  Ευάγγελου Μαλαίσιου (όπως και της συζύγου του)  ενώ παράλληλα ανοίγματα λογαριασμών σε Ελλάδα και Γερμανια έχουν ζητηθεί και για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Σπύρο Σημίτη. Επίσης για τον Λουκά Ρωμανό, υπαλληλο της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Η καταθεση
 
 Το άνοιγμα των λογαριασμών , ήρθε επίσης λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη πως επίκεται πρόσωπο με προσωπο κατάθεση στην Ελληνική Δικαιοσύνη(στην ανακριτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα) , για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, του  Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρίας Thales, το οποίος είχε μιλήσει για πάρανομες πηρωμές στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων , του εκσυχρονισμού των φρεγατών (υπόθεση για την οποία ήδη προφυλακίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου) και του C4i.

Συγκεκριμένα ο Γάλλος , εναντίον του οποίου έχουν υπάρξει πολλές προφυγές και καταδίκες στας Γαλλικά Δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και από τον κ.Παπαντωνίου, είχε παραδεχτεί ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα.  Το  20-5-2006 ενώπιον των γαλλικών δικαστικών αρχών είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων  ότι η THALES έχασε  τη συμφωνία  για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/347463-Katathese-martyra-gia-mizes-se-ypoyrgo-ste-symbase-ypographes-toy-C4i ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...