Καταγγελίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο σχέδιο «Αθηνά»

Καταγγελίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο σχέδιο «Αθηνά»
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά», που έχει πλέον μπει στο μικροσκόπιο της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτικών κομμάτων.
Αντιρρήσεις εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά και όχι με πολιτικά κριτήρια. Η κατάργηση τριών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η μεταφορά 8 τμημάτων του από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και άλλων δύο στη Φλώρινα έβγαλε στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές. Κινητοποιήσεις και στην Πάτρα από φοιτητές των ΤΕΙ.Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «το σχέδιο “Αθηνά” θα μπορούσε να συνιστά μια πρώτη προσπάθεια εξορθολογισμού. Ακόμη όμως και αυτή η απόπειρα αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας πρέπει να βασιστεί σε ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και άλλες μεταβολές.

»Οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που διακηρύσσονται και προτάσσονται στο σχέδιο “Αθηνά” κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι κρίμα που δεν τηρούνται» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι του κοινοβουλευτικού τομέα Παιδείας του Κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η παρουσίαση από το υπουργείο Παιδείας των συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύει όχι ότι υπάρχουν κάποιες «αιτιολογημένες εξαιρέσεις», αλλά ότι τα εν λόγω κριτήρια και οι γενικές αρχές έχουν πολλαπλά παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατάργηση τριών τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η μεταφορά  8 τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και άλλων δύο στη Φλώρινα.

Συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο «Αθηνά» θα δώσεις στις 12 το μεσημέρι και ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ.

Αντιδρούν οι φοιτητές

Περισσότεροι από 3.000 σπουδαστές και καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέβηκαν στους δρόμους με σύνθημα: «Ούτε στις Σέρρες ούτε πουθενά. Λέμε όχι στο σχέδιο “Αθηνά”».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Θόδωρο Καράογλου και του έθεσαν τα αιτήματά τους.

Όπως ανέφεραν, με τη μεταφορά 8 τμημάτων στις Σέρρες και άλλων 2 στη Φλώρινα, θα χρειαστεί να μετακινηθούν περί τις 12.000 σπουδαστές και 160 καθηγητές καθώς και ειδικό τεχνικό προσωπικό.

Δήλωσαν, μάλιστα, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα με αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ προκειμένου να μην περάσει το σχέδιο του υπουργείου.

Την αντίδρασή τους στο σχέδιο «Αθηνά» εκφράζουν και οι φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των ΤΕΙ Πάτρας, οι οποίοι στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν κοντά στα διόδια του Ρίου και εκεί θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...