Καταπέλτης η εισαγγελία στη δίκη Γουάινστιν: «Αυτός ο άνθρωπος είναι σεξουαλικό αρπακτικό και βιαστής»

Καταπέλτης η εισαγγελία στη δίκη Γουάινστιν: «Αυτός ο άνθρωπος είναι σεξουαλικό αρπακτικό και βιαστής»
Καταπέλτης η εισαγγελία στη δίκη Γουάινστιν: «Αυτός ο άνθρωπος είναι σεξουαλικό αρπακτικό και βιαστής»


23/01/2020 – 12:02

Σε σκληρές λεπτομέρειες από τις καταθέσεις των φερόμενων θυμάτων αναφέρθηκε ηεισαγγελέας της δίκης ορόσημο σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν.

  Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν δικάζεται για δύο ακόμα υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού στη Νέα Υόρκη, σε μία δίκη που θεωρείται ορόσημο για το κίνημα metoo, καθώς μπορεί να στείλει με ισόβια τον παραγωγό στη φυλακή.   

Κατά την εισήγησή της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σκληρές λεπτομέρειες των καταθέσεων έξι γυναικών, που θα μιλήσουν και στο δικαστήριο, κατηγορώντας τον χρεοκοπημένο παραγωγό ότι χρησιμοποιούσε την δύναμη και την επιρροή του στη βιομηχανία του κινηματογράφου, για να προσεγγίζει και να επιτίθεται σε «αδαείς και απροετοίμαστες» γυναίκες χωρίς εμπειρία.    

Οι ενάγουσες είναι δύο γυναίκες αλλά στο δικαστήριο θα μιλήσουν και άλλα φερόμενα θύματα, ακόμα και για εγκλήματα που έχουν παραγραφεί, καθώς σκοπός είναι να αποδειχθεί αν υπάρχει μοτίβο συνειδητών και προετοιμασμένων επιθέσεων. Μία γυναίκα κατηγορεί τον 67χρονο πως την βίασε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, το 2013, ενώ η άλλη καταγγέλλει ότι ο παραγωγός ασέλγησε σε βάρος της χωρίς τη θέλησή της, το 2006, ενώ την είχε προσκαλέσει σε επαγγελματικό ραντεβού στο σπίτι του. Δείχνοντας τον

Γουάινστιν, η εισαγγελέας Μέγκαν Χαστ είπε: «Αυτός ο άνθρωπος είναι σεξουαλικό αρπακτικό και βιαστής».   
Τα φερόμενα θύματά του ήταν γυναίκες που επιδίωκαν να παίξουν στον κινηματογράφο αλλά μόλις μία τα κατάφερε. Σύμφωνα με την Χαστ, οι περισσότερες ήταν άσημες και ευάλωτες γυναίκες που έγιναν αποδέκτες των κινήσεων του Γουάινστιν ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να πετύχουν ως ηθοποιοί. Κατά την εισαγγελέα, ο Γουάινστιν προσέγγιζε τις γυναίκες και τις παρέσερνε σε διαπραγματεύσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και στη συνέχει άλλαζε απότομα συμπεριφορά, γινόταν βίαιος και τις κακοποιούσε.    
«Διαφορετικές γυναίκες, από διαφορετικά μέρη, με διαφορά δεκαετιών αντιμετώπισαν τα ίδια εγκλήματα», είπε η Χαστ. «Στο τέλος αυτής της δίκης, οι αποδείξεις θα είναι ξεκάθαρες πως αυτός ο άνδρας δεν ήταν ένας “τιτάνας” του Χόλιγουντ αλλά ένας βιαστής».    

Η πρώτη από τις δύο γυναίκες, μια Βρετανίδα, κατέθεσε πως γνώρισε τον Γουάινστιν σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στο Λονδίνο, το 2004, όταν τη σύστησε σε αυτόν ένας άλλος παραγωγός ο Μάικλ Γουάιτ. Δύο χρόνια αργότερα η γυναίκα ταξίδεψε στο φεστιβάλ των Καννών, ελπίζοντας να κλείσει μια δουλειά στην παραγωγή μιας ταινίας. Εκεί συνάντησε τον Γουάινστιν και τον ρώτησε αν υπήρχε κάποια θέση εργασίας. Όπως περιγράφει, εκείνος την προσκάλεσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και μετά από μία σύντομη συζήτηση για τη δουλειά, άρχισε να υιοθετεί μια σεξουαλική συμπεριφορά και της ζήτησε να του κάνει μασάζ, αλλά εκείνη αρνήθηκε.   

Οι περιγραφές που ακολουθούν ενδέχεται να ενοχλήσουν ορισμένους από τους αναγνώστες   
Λίγες ημέρες αργότερα, συνεργάτες του Γουάινστιν την κάλεσαν και της πρότειναν να εργαστεί για το σόου Project Runway στο οποίο ο Γουάινστιν είχε εμπλοκή. Η γυναίκα συμφώνησε. «Είχε περάσει το πρώτο “τεστ” του Γουάινστιν», σχολίασε η εισαγγελέας προσθέτοντας πως στις 10 Ιουλίου του 2006, ο παραγωγός κατηγορείται ότι τελικά την κακοποίησε στο διαμέρισμά του στο Σόχο της Νέας Υόρκης, ενώ την είχε καλέσει για επαγγελματική συζήτηση.  

 
 Όπως περιέγραψε η Χαστ, ο Γουάινστιν άλλαξε απότομα συμπεριφορά στο σπίτι του: «Ο κατηγορούμενος ζύγιζε εκείνη την εποχή περίπου 150 κιλά και εξαπέλυσε επίθεση σε μία γυναίκα 55 κιλών, πιάνοντάς την βίαια. Του είπε “δεν ενδιαφέρομαι” αλλά εκείνος την έσπρωξε στο υπνοδωμάτιο του και στο κρεβάτι του, έπεσε με όλο το βάρος του πάνω της και την καθήλωσε προβαίνοντας σε στοματικό σεξ χωρίς την θέλησή της».    

Μια άλλη γυναίκα κατηγορεί τον Γουάινστιν ότι την βίασε μετά από παρόμοια σωματική επίθεση. «Αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο της κατάστασης, υποχώρησε και ο Γουάινστιν την βίασε», περιέγραψε η εισαγγελέας. Η γυναίκα περιγράφει πως έμεινε σοκαρισμένη στο κρεβάτι της ενώ αργότερα βρήκε στο μπάνιο μια βελόνα με ένα φιαλίδιο, που περιείχε φάρμακο για την στυτική δυσλειτουργία. Μετά την επίθεση, η γυναίκα κατέθεσε πως σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.   

 Καθ’ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης της εισαγγελέως, ο Γουάινστιν την άκουγε ανέκφραστος αλλά όταν τον χαρακτήρισε αρπακτικό, γέλασε και κούνησε το κεφάλι του. Ένας από τους δικηγόρους του, ο Ντάμον Χερόνις, διέψευσε όλες τις κατηγορίες και παρουσίασε SMS και email από γυναίκες που θα καταθέσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα μηνύματα υποδεικνύουν στενές συναινετικές επαφές με τον πελάτη του μετά τις φερόμενες επιθέσεις. Ο Χερόνις αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μία από αυτές τις γυναίκες, υποστηρίζοντας πως η ίδια ζήτησε στον παραγωγό να βρεθούν στο Λονδίνο αλλά όταν ξέσπασε το σκάνδαλο άλλαξε στάση και προσέλαβε δικηγόρο που εξειδικεύεται στις υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων.    

Μία από τις γυναίκες που θα καταθέσουν, η γνωστή ηθοποιός από την σειρά Sopranos, Αναμπέλα Σιόρα, τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη το 1993. «Ήταν 55 κιλά. Αυτός 1,80μ και 150 κιλά. Ο κατηγορούμενος την έπιασε και την έσπρωξε στο κρεβάτι. Την καθήλωσε και τη βίασε», περιέγραψε η εισαγγελέας. «Η Αναμπέλα θυμάται πως δεν είχε δύναμη να αντισταθεί.  
Όταν ο κατηγορούμενος πήρε αυτό που ήθελε, έφυγε αφήνοντάς την σωματικά και συναισθηματικά κατεστραμμένη».    

Σε μία άλλη αναφορά για υπόθεση του 2004, η εισαγγελέας περιέγραψε πως ο Γουάινστιν προσκάλεσε μια γυναίκα στο δωμάτιό του, εκείνη πήγε με την ελπίδα να κλείσει κάποια δουλειά και όταν μπήκε τον βρήκε γυμνό. Κατά την ίδια, ο Γουάινστιν της έδειξε τρία σενάρια και της είπε ότι θα μπορούσε να διαλέξει όποιο θέλει αν ήταν καλή μαζί του. Εκείνη προσπάθησε να γελάσει αμήχανα αλλά εκείνος άρχισε να της φωνάζει:  «Έτσι λειτουργεί ο χώρος, πώς νομίζεις ότι οι άλλες ηθοποιοί πήγαν μπροστά;» 
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...