Καταργείται ο «κόφτης» από το 2019!

Αναγνωριστική η πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης

Τέλος ο δημοσιονομικός «κόφτης», από το 2019, έρχεται νέος μηχανισμός έγκαιρων προβλέψεων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων! Με Αθήνα και Βρυξέλλες, να έχουν δώσει μόνο επτά ημέρες στην διαπραγμάτευση επί ελληνικού εδάφους, πριν αναχωρήσουν οι δανειστές για τις βάσεις τους, η πρώτη ημέρα (και νύχτα) της διαπραγμάτευσης, ήταν γεμάτη συναντήσεις, κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, με το «κουαρτέτο». Στην γνωστή αίθουσα του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας, οι δύο πλευρές, ξεδίπλωσαν ένα – ένα τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, τις αποκρατικοποιήσεις, την αγορά Ενέργειας και τελευταία τα δημοσιονομικά.  Κυβέρνηση και δανειστές, έχουν βάλει στο τραπέζι, ένα νέο σχέδιο, με στόχο να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων από το 2019 και να μην χαθεί χρόνος, πριν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βάρος των νοικοκυριών.

Στη κεντρική συνάντηση ανάμεσα σε υπουργούς και δανειστές,  συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Χουλιαράκης. Στόχος της  συνάντησης ήταν η επισκόπηση της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.  Μία συνάντηση που ξεκίνησε στις επτά και μισή και έπρεπε να τελειώσει έως τις εννέα, τελικά καθυστέρησε έως τις δέκα και όλοι οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

 Νωρίτερα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με άριστη γνώση των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι ο «κόφτης» των δαπανών, όπως ισχύει σήμερα, θα καταργηθεί από το 2019. Η ίδια πηγή, επεσήμανε ότι «το αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει μια προβολή για το πως θα κλείσει το έτος».

Η ισορροπία μέτρων – αντίμετρων θα περιγράφεται σε σύνδεση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το κυβερνητικό στέλεχος, να εξηγεί ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα, αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι «δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων», αν και η συζήτηση έχει ανόιξει πάνω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με αίτημα του ΔΝΤ.

Μετά την δήλωση Τσακαλώτου, που τόνιζε νωρίτερα, ότι «δεν ωραιοποιούμε ούτε λέμε ότι τελειώνει η λιτότητα», ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι «δεν λέμε ότι δεν υπάρχει λιτότητα αλλά ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα».
 

Η αμηχανία της ΝΔ κάθε μέρα γίνεται και πιο έκδηλη, απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι  

 «Αντιλαμβανόμαστε την άβολη θέση να ζητά τόσους μήνες και στην Ελλάδα και στο Βερολίνο να μην κλείσει η αξιολόγηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και τελικά αυτή να κλείνει, αλλά η ΝΔ οφείλει έστω και τώρα να σοβαρευτεί», τονίζουν πηγές του Μαξίμου, απαντώντας στις πηγές ΝΔ, που ανέφεραν, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειασε» το Μαξίμου. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο,  να παραθέτουν έξι στοιχεία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγει να «ξεχνά»:

 1. Η ΝΔ ξεχνά πως είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030! Σήμερα θυμήθηκε να εγκαλέσει την κυβέρνηση για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς!

 2. Η ΝΔ αντί να συνεχίζει να ανακαλύπτει διάσταση του υπουργού Οικονομικών από τον πρωθυπουργό για να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο και τις εσωτερικές της διαφωνίες, ας συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα περίγραμμα συμφωνίας και πλέον η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο και θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

 
3. Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης ήταν σαφέστατοι. Η συμφωνία, σε αντίθεση με την αξίωση της ΝΔ να υπογράψει η κυβέρνηση άρον άρον και χωρίς διαπραγμάτευση τις παράλογες απαιτήσεις των ακραίων εκ των δανειστών, είναι μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου. Δηλαδή εάν είχε επικρατήσει η θέση του κ. Μητσοτάκη θα είχαμε μείνει με τα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ και επέμενε η ΝΔ να αποδεχθεί η κυβέρνηση.

 
4. Το ΔΝΤ ζητούσε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ, ήδη από τα Χριστούγεννα του 2015. Η ΝΔ χρεώνει τις καθυστερήσεις στην κυβέρνηση και ψεύδεται ασύστολα πως η διαπραγμάτευση δήθεν αύξησε το λογαριασμό.

 
5. Η ΝΔ ευθύνεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ για την απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου, παραμένει τσακωμένη με την αλήθεια. Ισχυρίζεται πως η οικονομία βουλιάζει, την ώρα που:

 – Αντί στόχου 0,5% για το 2016, καταγράφει υπεραπόδοση με το πρωτογενές πλεόνασμα να κλείνει πάνω από 2%.

 – Η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,3% αντί πρόβλεψης για ύφεση.

 -Η ανεργία στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μειωθεί από το 27% που το παρέλαβε από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο 23%.

 
6. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Πόνταραν για δεύτερη φορά σε ένα έτος τα πάντα στην εθνική αποτυχία. Έφτασαν μέχρι το Βερολίνο για να υποβάλλουν διαπιστευτήρια υποταγής και να ζητήσουν να μην υποχωρήσουν οι ακραίοι από τις παράλογες απαιτήσεις τους. Ευτυχώς για τη χώρα, η μόνη παταγώδης αποτυχία που τελικά καταγράφηκε, ήταν αυτή της πολιτικής τους.

 

Ταυτόχρονα θα ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα, ξεκαθάρισε ο Γ. Χουλιαράκης

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, είναι που έφεραν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την τοποθέτηση του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στη Βουλή, σχετικά με τα όσα επιτεύχθηκαν στο προηγούμενο Eurogroup. Ο ίδιος, επικαλούμενος τις προβλέψεις της Κομισιόν, τόνισε ότι υπερκαλύπτονται οι στόχοι του μνημονίου, για πρωτογενές πλεόνασμα.

 Στην συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων θα γίνει ταυτόχρονα και θα είναι ισόποση. Επίσης, τα μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σταδιακά από 1.1.2019 υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων. Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι λάθος να λένε ότι τα «θετικά» μέτρα θα εφαρμοστούν το 2020, αφού πιστοποιηθεί η επίτευξη των στόχων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/272893-Katargeitai-o-kophtes-apo-to-2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...