Καταργείται το αφορολόγητο στα ακίνητα – Φόρος από το 1ο τετραγωνικό

Καταργείται το αφορολόγητο στα ακίνητα - Φόρος από το 1ο τετραγωνικό
Τα σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και θα αντικαταστήσει τους άλλους φόρους που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η εφαρμογή του φόρου με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν το 2% για ακίνητη περιουσία μεγάλης αντικειμενικής αξίας.

Παράλληλα, εξετάζεται ο φόρος να εφαρμοσθεί επί του συνόλου της αντικειμενικής αξίας χωρίς αφορολόγητο όριο, στην οποία θα προσμετρούνται και τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και ότι αυτό θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων Α. Βεσυρόπουλο από τη Ν.Δ., Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις αλλά εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του φόρου, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ.

“Ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο από σπίτια, καταστήματα και γραφεία έως οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου”, είπαν οι παρόντες, ενώ “δύσκολο φαίνεται να υπάρξει αφορολόγητο όριο από εδώ και στο εξής”.

Στοιχεία της ΓΓΠΣ, που εξετάστηκαν στη σύσκεψη, δείχνουν ότι το 74% των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.

Επομένως, ένα αφορολόγητο όριο αυτού του ύψους θα εξαιρούσε απευθείας από το φόρο περισσότερους από 7 στους 10 προκαλώντας τεράστιες επιβαρύνσεις για το υπόλοιπο 26% των ιδιοκτητών, οι οποίοι θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος των 3 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει αφορολόγητο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.

Οι διαφωνίες κατεγράφησαν και το θέμα παραπέμφθηκε για την επόμενη συνάντηση.

Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα και τις τελικές αποφάσεις θα σφραγίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...