Καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
Στα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μία ημέρα μετά την συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών και την έγκριση της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ωστόσο, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις φιλοδοξίες τους για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ.

Μετά από περισσότερο από οκτώ ώρες συνομιλίες, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την περάτωση της ενοποίησης των τραπεζών, αν και δεν έγινε απολύτως σαφές πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ από οικονομικές κρίσεις.

Οι 27 αρχηγοί κρατών ζήτησαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι να παρουσιάσει τον Ιούνιο ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων, λιγότερο φιλόδοξο από εκείνο που είχε προτείνει ο ίδιος πριν από μερικές ημέρες.

Στα συμπεράσματά τους δεν αναφέρουν πλέον την πιθανότητα να εφοδιαστεί η Ευρωζώνη με ένα είδος εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού.

«Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο ψήφισμα για το μηχανισμό», ανέφερε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα «δει το φως της ημέρας» κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το 2013, αλλά δεν έγινε σαφές αν αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος ή απλώς θα τεθούν τα πρώτα στάδια της «κατασκευής του».

«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σχετικά με τις πολύωρες συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, η έκτη και τελευταία για το 2012, είχε κυρίαρχο σημείο αναφοράς μια διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αναμόρφωσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν τροφοδοτήσει την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για μια «τραπεζική ένωση», επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επικεφαλής επόπτης στις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...