Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Παππά για ΕΣΡ και αριθμό αδειών

thleoptikes_adeiesΗ τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της εφαρμογής του άρθρου 2Α του νομου Παππά κατατέθηκε στη Βουλή λίγο λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ αναστέλλονται τόσο τα αποτέλεσματα του πρόσφατου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, από τον οποίο προέκυψαν οι τέσσερις υπερθεματιστές όσο και ο αριθμός των νέων τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας. Σύφωνα με την κυβέρνηση, με τη νέα ρύθμιση επιστρέφουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Η τροπολογία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τροπολογία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015, όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016, μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των αναμερόμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικά με:

-Τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και

– Τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η νέα τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Δένδια στη Διάσκεψη των Προέδρων, «δεν έχουν καν την γενναιότητα να ακυρώσουν τον νόμο απλά μόνο αναστέλλουν τις διατάξεις του μέχρι την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ λες και θέλουν να τον επαναφέρουν στη συνέχεια».

Ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι η ΝΔ ζητά «την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ με νομοθετική παρέμβαση που θα την συμφωνήσουμε όλοι μαζί και θα την ψηφίσουμε όλοι μαζί».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «αμέσως μετά – κυριολεκτικά αμέσως μετά – να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ.

Ομως η απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έρθει ο νόμος που επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».

Το Ποτάμι ζητά αναδιατύπωση της τροπολογίας

«Είναι σαφές και πεντακάθαρο ότι δεν μπορεί να είμαστε διαχυμένοι στις εντυπώσεις. Ή καταργείται ή αναστέλλεται η διάταξη», είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, για την τροπολογία της κυβέρνησης και ζήτησε να προβλεφθεί κατάργηση της διάταξης του νόμου 4339/2015 και όχι αναστολή, όπως η τροπολογία αναφέρει.

Η πρόταση που είχατε φέρει για τον κ. Μορώνη είχε τύχει ευμενέστατης αποδοχής, είπε ο κ. Λυκούδης και τόνισε ότι ο Γιάννης Τζαννετάκος θα μπορούσε να είναι πρόταση, όπως και ο κ. Σωτηρέλης, με το κύρος που έχει. «Μα στα αλήθεια, θεωρείτε ότι μπορεί ο κ. Πολύδωρας να είναι μια πρόταση συναινετική», είπε και τόνισε ότι η πρόταση με τον κ. Πολύδωρα δεν μπορεί να τύχει συναινέσεως. Αναδιατυπώστε την τροπολογία και ξανασκεφτείτε το ζήτημα του προέδρου του ΕΣΡ, είπε ο κ. Λυκούδης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πονήρη η λέξη «αναστολή»

«Η λέξη αναστολή έχει την πονηριά ότι κάτι θα γίνει στη συνέχεια. Και ο κόσμος δεν είναι απονήρευτος», σχολίασε για την τροπολογία της κυβέρνησης ο Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αναφερόμενος κι αυτός στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή, προκειμένου το προεδρείο να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας και να του ζητήσει να αλλάξει την τροπολογία και να μην προβλέπει αναστολή, αλλά κατάργηση. Επίσης, ζήτησε από τον κ. Βούτση να εγγυηθεί ότι εφόσον προβλεφθεί κατάργηση, δεν θα αλλοιωθεί ο πυρήνας της διάταξης.
Βούτσης: Διατύπωση για να μην υπάρξουν προσφυγές από τους υπερθεματιστές 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι «μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την διατύπωση της τροπολογίας Παππά, περί αναστολής του άρθρου του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 που αφορά την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών – όπως προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016.
«Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.
«Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

The post Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Παππά για ΕΣΡ και αριθμό αδειών appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...