Κατρούγκαλος: Μέσω ΔΝΤ θα αποκαλυφθούν οι γεωστρατηγικοί προσανατολισμοί Τραμπ

«Η γαλλική Αριστερά να δει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ»…

Οι γεωστρατηγικοί προσανατολισμοί της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα αποκαλυφθούν με αυτά που θα γίνουν στη Σύνοδο του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη αλλά ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γ. Κατρούγκαλος μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Για μία ακόμη φορά υπάρχει «υπόγεια και όχι και τόσο κρυφή διασύνδεση των απόψεων του ΔΝΤ με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ … είναι μία σύγκρουση για το προς τα πού θα πάει η Ευρώπη. Δεν είναι μόνη η Ελλάδα στη σύγκρουση αυτή, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή πορεία είναι αδιέξοδη».

«Η κατάσταση θα αλλάξει, είναι το μόνο βέβαιο, το status quo δεν είναι υπερασπίσιμο», είπε ο κ.Κατρούγκαλος, «το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η υπέρβαση θα γίνει από τα αριστερά ή τα δεξιά … Η λύση δεν είναι αυτή που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, της Αμερικής-φρούριο ή της Ευρώπης-φρούριο».

«Η παγκοσμιοποίηση έχει μία δυναμική. Δεν είναι αναπόφευκτη κατεύθυνση … δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι ένα σύνολο πολιτικών και οικονομικών διεργασιών που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχες πολιτικές», όπως είπε.

«Σε εθνικό επίπεδο, η αγορά ρυθμίστηκε με κοινωνικά δικαιώματα, εργατικό δίκαιο, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχες ρυθμίσεις της διεθνούς αγοράς … λειτουργεί ανεξέλεγκτα, δημιουργεί εκρηκτικές ανισότητες και εντός των κρατών και μεταξύ τους … Μερικοί αντιμετωπίζουν αυτή τη ρευστότητα με περιχαράκωση, άλλοι όπως εμείς με ρυθμίσεις προς όφελος των λαών, αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα παντού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Δεν θα διαλέξουμε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Σχολιάζοντας το δίλημμα «μέτρα ή εκλογές» ο κ.Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα διαλέξουμε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, μεταξύ κακών για τον τόπο λύσεων».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες στιγμές, αλλά ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός ή πρόταση για 180 ψήφους προκειμένου να περάσουν νέα μέτρα … είναι η κατασκευή της ΝΔ για να στηρίξει την αφήγηση περί επερχόμενου περιορισμού των  δικαιωμάτων των εργαζόμενων … αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ, που διακήρυξε και ο πρόεδρός της από τη Θεσσαλονίκη … σφαγή των συντάξεων και των μισθών, ανταλλαγή μικρότερων πλεονασμάτων με “διαρθρωτικές αλλαγές”, ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση στην εργασία».

«Αυτό που έχουμε πει από την προηγούμενη αξιολόγηση είναι πως δεχόμαστε να υπάρχει “κόφτης” δαπανών αν δεν πιαστούν οι στόχοι, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι θα πιαστούν … φέτος με στασιμότητα είχαμε πλεόνασμα πάνω από 2%, φέτος με ανάπτυξη είναι προφανές ότι θα πιάσουμε τους στόχους του μνημονίου».

Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο
«Είδαμε χτες στα Ίμια την όχι υπεύθυνη στάση μίας όχι υπεύθυνης χώρας … εμείς αντίθετα είμαστε μία υπεύθυνη χώρα, στέλνουμε ξανά το μήνυμα ότι δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι και να παραχωρήσουμε τίποτε. Η βάση της πολιτικής μας είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

«Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφύγουμε από τη δική μας μεριά έστω και την φραστική κλιμάκωση, για τον απλό λόγο ότι εμείς θέλουμε να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μία ευρωπαϊκή Τουρκία θα εξυπηρετεί καλύτερα όχι μόνο τα συμφέροντα του λαού της αλλά και της καλής γειτονίας στην περιοχή», προσέθεσε. 

Σχολιάζοντας τις διαφορετικές στάσεις που καταγράφονται στην ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, σημείωσε ότι «είναι στο απόλυτο συμφέρον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας, όχι υποχωρητικότητας ή κατευνασμού … ποτέ αυτές οι πολιτικές δεν έφεραν αποτέλεσμα όταν έχεις απέναντί σου μία αβεβαιότητα για το πώς θα κινηθεί η άλλη πλευρά».

«Είχαμε μία “υπεραντίδραση” από χώρα που ζήτησε να διακοπούν τώρα οι διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας … δεν είναι προς το συμφέρον των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων, όπως και η αντίθετη από αυτήν, που δέχεται όλες τις τουρκικές θέσεις χωρίς να θέτει τα θέματα όπως π.χ. του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, εμμονή στο Διεθνές Δίκαιο που αποτελεί τη σταθερή βάση για να υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας, κλίμα συνεργασίας και ύφεσης στην ένταση, προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η γαλλική Αριστερά να δει το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το status quo έχει πεθάνει, η κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας στην ΕΕ, του δόγματος Σόιμπλε, έχει πεθάνει … θα την υπερβούμε με την κατεύθυνση που δίνει η κ. Λεπέν ή με την κατεύθυνση που δίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, που ανέδειξαν χτες τον Αμόν κυρίαρχο στο παιχνίδι του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας;» αναρωτήθηκε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «σε αυτό το δίλημμα δεν πρέπει να είναι κανείς παρατηρητής, ο κάθε πολίτης στην ΕΕ έχει την ευθύνη για το μέλλον της χώρας του και της Ευρώπης».

Το πρόβλημα στη Γαλλία δεν είναι ότι η αριστερά είναι αδύναμη, αλλά ότι είναι διασπασμένη. Γιατί στην Ελλάδα ένα κόμμα του 4% έγινε κυρίαρχη δύναμη; Γιατί εμφανίστηκε ως η εναλλακτική λύση. Αυτό πρέπει να κάνει η αριστερά στη Γαλλία ή αλλού. Στην Αυστρία ακριβώς αυτό έγινε, δεν ήταν τα δύο κόμματα του κατεστημένου που αντιπροσωπεύτηκαν στις προεδρικές εκλογές, ήταν οι Πράσινοι, η κοινωνική και πολιτική αριστερά, και το ακροδεξιό κόμμα, οι ξενοφοβικές δυνάμεις.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...