Κενό ασφαλείας στα iPhones και iPads – Εκτεθειμένοι σε χάκερ εκατ. χρήστες

Κενό ασφαλείας στα iPhones και iPads – Εκτεθειμένοι σε χάκερ εκατ. χρήστες
Κενό ασφαλείας στα iPhones και iPads - Εκτεθειμένοι σε χάκερ εκατ. χρήστες


23/04/2020 – 09:22

Η Apple σημείωσε ότι το σχετικό «μπάλωμα» που θα διορθώνει το πρόβλημα, θα περιλαμβάνεται στην επόμενη ανανέωση του λογισμικού της iOS

Η αμερικανική εταιρεία κυβερνο – ασφάλειας ZecOps έφερε στο φως ένα κενό ασφάλειας στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών iPhones και iPads της Apple, το οποίο μπορεί εδώ και χρόνια, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα, να έχει εκθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρηστών στον κίνδυνο χάκερ.

Η Apple σημείωσε ότι το σχετικό «μπάλωμα» που θα διορθώνει το πρόβλημα, θα περιλαμβάνεται στην επόμενη ανανέωση του λογισμικού της iOS. Η «κερκόπορτα» εντοπίστηκε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Mail, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Η ZecOps ενημέρωσε εμπιστευτικά την Apple τον Μάρτιο και δημοσιοποίησε το πρόβλημα με καθυστέρηση για να δώσει χρόνο στην Apple να προχωρήσει στην επιδιόρθωση.

Για να εκμεταλλευθεί κάποιος κακόβουλος χάκερ το κενό ασφαλείας, θα μπορούσε να στείλει ένα φαινομενικά κενό ηλεκτρονικό μήνυμα σε iPhone ή iPad. Όταν ο χρήστης άνοιγε το μήνυμα, η εφαρμογή θα κατέρρεε και ο χρήστης θα υποχρεωνόταν να την ενεργοποιήσει ξανά, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση στη συσκευή του και δυνατότητα να υποκλέψουν εξ αποστάσεως δεδομένα (φωτογραφίες κ.α.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαφορετική από άλλες που εκμεταλλεύθηκαν χάκερ, οι χρήστες δεν χρειαζόταν να «κατεβάσουν» κάποιο εξωτερικό κακόβουλο λογισμικό ή να επισκεφθούν κάποια ιστοσελίδα-παγίδα που περιείχε τέτοιο λογισμικό (malware).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ –  ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζουk Άβραχαμ (πρώην στέλεχος κυβερνο – ασφάλειας του στρατού του Ισραήλ), που έκαναν την ανακάλυψη, ανακοίνωσαν ότι κάποιος χάκερ θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κενό ακόμη και στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος iOS. Μάλιστα η ZecOps ισχυρίζεται ότι βρήκε ενδείξεις για επιθέσεις σε γνωστούς στόχους, μεταξύ άλλων στελέχη μεγάλων εταιρειών από τη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, καθώς και έναν Ευρωπαίο δημοσιογράφο, χωρίς πάντως να αποκαλύψει τις ταυτότητες των «θυμάτων».

H Apple αρνήθηκε να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το 2019 η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει ότι περίπου 900 εκατομμύρια iPhones βρίσκονταν σε χρήση παγκοσμίως.

Ετικέτες

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...