Κηδεύτηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος- Σκεπασμένο με τον ελληνικό σταυρό το φέρετρο- ΦΩΤΟ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με αυστηρούς περιορισμούς πραγματοποιήθηκε η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 99 ετών, βυθίζοντας στο πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από 73 χρόνια κοινής ζωής με τον άνδρα που σφράγισε τη ζωή της και τη στήριξε όσο κανείς άλλος, η Ελισάβετ της Αγγλίας αποχαιρετά τον αγαπημένο της Φίλιππο. Στο πλευρό της βρίσκονται οι λιγοστοί καλεσμένοι που προσκλήθηκαν στην τελετή, τα παιδιά και τα εγγόνια του βασιλικού συζύγου.

Το φέρετρο που μεταφέρει την σορό του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο Land Rover για την βασιλική πομπή που θα καταλήξει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Η βασίλισσα αναχώρησε από την Είσοδο του Μονάρχη του Κάστρου του Γουίνδσορ με το αυτοκίνητο που είναι γνωστό ως State Bentley. Στο ξεκίνημα της νεκρώσιμης ακολουθίας η Βρετανία τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου.

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσε πεζή το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου, καθώς θα όδευε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα έφτασε σε μια κρατική Bentley. Κατά σειρά στην πομπή βρίσκονταν: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.

Στο τέλος της πομπής ήταν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκηπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

Μετά από 73 χρόνια κοινής ζωής με τον άνδρα που σφράγισε τη ζωή της και τη στήριξε όσο κανείς άλλος, η Ελισάβετ της Αγγλίας αποχαιρετά τον αγαπημένο της Φίλιππο. Στο πλευρό της βρίσκονται οι λιγοστοί καλεσμένοι που προσκλήθηκαν στην τελετή, τα παιδιά και τα εγγόνια του βασιλικού συζύγου.

Η κηδεία του Φιλίππου ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδος. Η τελετή πραγματοποιείται στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο του δούκα του Εδιμβούργου θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι μέσα σε μια τροποποιημένη ειδικά για αυτή την ημέρα Land Rover. Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσε πεζή το φέρετρο καθώς μεταφερόταν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τη βασίλισσα να επιβαίνει σε μια κρατική Bentley.

Τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι λιγοστοί προσκεκλημένοι κατέφθασαν με αυτοκίνητα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Με μαύρο κοστούμι ο πρίγκιπας Άντριου στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες της Βασίλισσας Ελισάβετ ότι οι άρρενες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν θα φορούν στρατιωτική στολή αλλά κοστούμι στην κηδεία του πατέρα του, ο πρίγκιπας Άντριου ακολούθησε τον ενδυματολογικό κώδικα που ανακοίνωσε η μονάρχης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail» , o πρίγκιπας Άντριου μετέβη στο Κάστρο του Ουίνδσορ φορώντας μαύρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Έπσταιν με τον ίδιο να εμπλέκεται στα πάρτι οργίων που διοργάνωνε ο Αμερικανός δισεκατμμυριούχος επιχειρηματίας με «σκλάβες του σεξ»- ακόμη και με ανήλικες – ο πρίγκιπας Άντριου είχε αποσυρθεί από τα τα φώτα της δημοσιότητας

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ώρες οι αστυνομικοί του Λονδίνου «χτένιζαν» την περιοχή γύρω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το κάστρο του Ουίνδσορ, κάνοντας έρευνες μέχρι και σε αποχετεύσεις και ποτάμια, θέλοντας να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην κηδεία.

Παρόλο που πολλοί Βρετανοί σεβάστηκαν την έκκληση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να μην συγκεντρωθούν έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου Covid- 19, οι αστυνομικές αρχές φοβούνται ότι τις επόμενες ώρες θα μαζεύονται στο σημείο όλο και περισσότεροι πολίτες. «Χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον σύζυγο της Βασίλισσας Ελισάβετ καθώς η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου», δήλωσε αξιωματικός σε βρετανική εφημερίδα. Στο Λονδίνο, όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν κλείσει από νωρίς, και δεκάδες αστυνομικοί – μερικοί ένοπλοι – και αξιωματικοί ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί πραγματοποιώντας περιπολίες στους γύρω δρόμους.

Την ίδια ώρα, στις πύλες του Κάστρου του Ουίνδσορ έχουν τοποθετηθεί ατσάλινες μπάρες έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει κανένα όχημα.

Δείτε βίντεο από τις αφίξεις μελών της βασιλικής οικογένειας στο Κάστρο του Ουίνδσωρhttps://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=thebestportal&dnt=false&embedId=twitter-widget-2&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1383413655128084483&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.thebest.gr%2Farticle%2F617525-kideuetai-o-prigkipas-filippos-deite-live&sessionId=16bebd3d9712bf2ca3d8632eda882f3262037ea3&siteScreenName=thebestportal&theme=light&widgetsVersion=ff2e7cf%3A1618526400629&width=550px

Το λάβαρο του πρίγκιπα Φίλιππου με τον ελληνικό σταυρό σκεπάζει το φέρετρο

Το φέρετρο του Φίλιππου καλύπτεται από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Στρατιωτικά αγήματα αποτίουν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου. Τα αγήματα προέρχονται από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων με τα οποία ο πρίγκιπας Φίλιππος διατηρούσε στενούς δεσμούς. Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ βρίσκονται παρατεταγμένα αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσαν «πεζή» το φέρετρο

Κατά σειρά στην πομπή συμμετείχαν: πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Κάρολος, πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον. Στο πίσω μέρος το πομπής ακολουθούσαν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φίλιππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειάς του και 4 άτομα που εργαζόταν στην υπηρεσία του.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου είναι μια κηδεία εντελώς διαφορετική από τις κηδείες άλλων γαλαζοαίματων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όχι μόνο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά και επειδή ο Φίλιππος είχε εκφράσει την επιθυμία στην κηδεία του να μη γίνει «φασαρία» και να προσκληθούν μέλη της οικογένειάς του από τη Γερμανία, όπου είχαν παντρευτεί οι αδελφές του. Οι προσκεκλημένοι είναι μόνο 30, όλοι φορούν μάσκες και κρατούν τις αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο κοινό. Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και
ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

Η νεκρώσιμη ακολουθία βήμα-βήμα

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει με ενός λεπτού σιγή σε όλη την επικράτεια. Η βασίλισσα αναμένεται να καθίσει μόνη της αλλά υπάρχουν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που υποστηρίζουν πως εντός του αυτοκινήτου που θα την μεταφέρει στο παρεκκλήσι θα βρίσκεται στο πλάι της και η Άντζελα Κέλι, ενδυματολόγος και πιστή φίλη της Ελισάβετ για πολλά χρόνια. Όλοι, όσοι συμμετείχαν στην πομπή προς το παρεκκλήσι δεν θα εισέλθουν στο εσωτερικό του, παρά μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ο ιδιαίτερος γραμματέας του δούκα. Η νεκρώσιμη ακολουθία αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά. Τέσσερις άντρες θα
ψάλλουν τον εθνικό ύμνο. Στον χώρο θα έχουν τοποθετηθεί 9 μικρά μαξιλάρια στα οποία είναι ραμμένα όλα τα μετάλλια που έλαβε κατά την διάρκεια της ζωής του ο βασιλικός σύζυγος.

Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως η πομπή και η νεκρώσιμη ακολουθία θα μεταδοθούν από την τηλεόραση (BBC και ITV) «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν στην τελετή, να θρηνήσουν μαζί μας και να γιορτάσουν μια αληθινά εξαιρετική πορεία ζωής».

Η λίστα με τους 30 προσκεκλημένους στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε σε δίλημμα καθώς αναγκάστηκε να επιλέξει μόνο 30 άτομα για να παραστούν στην κηδεία του αγαπημένου της συζύγου. Έτσι, το «παρών» δίνουν εκτός από την 94χρονη μονάρχη, ο πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα. Η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες είναι ο πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι,
κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν. Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παρευρίσκεται μαζί με την Κέιτ Μίντλετον, ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν, που αναμένεται να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους – ένα κοριτσάκι – αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, παρόντες είναι τρεις συγγενείς του πρίγκιπα Φίλιππου από τη Γερμανία καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει στην κηδεία του να παραβρεθούν και οι εξ αίματος συγγενείς του. Πρόκειται για τον 50χρονο πρίγκιπα Βερνάρδο του Μπάντεν, εγγονό της αδελφής του Φίλιππου, Θεοδώρας, τον 51χρονο πρίγκιπα Φίλιππο του Χοχενλόχε Λάντενμπεργκ, εγγονό της μεγαλύτερης αδελφής του πρίγκιπα Φίλιππου, της Μαργαρίτας και τον 54χρονο πρίγκιπα Δονάτο της Έσσης.

Έτσι, δεν υπάρχει χώρος για όλα τα πρώτα ξαδέλφια της βασίλισσας και οι δούκες του Κεντ και του Γκλόσεστερ δίνουν το «παρών» χωρίς τις συζύγους τους, αν και αρχικά εθεωρείτο πιθανόν να βρίσκονται και αυτές στη λίστα των καλεσμένων. Παρούσα θα είναι η 84χρονη πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, εξαδέλφη της βασίλισσας εκ πατρός αλλά και του πρίγκιπα Φίλιππου, αφού είναι κόρη της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας και της Δανίας.
Στη λίστα των καλεσμένων συμπεριλαμβάνονται τα δύο παιδιά της μικρότερης αδελφής της βασίλισσας, της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, που έφυγε από τη ζωή το 2002. Είναι τα δύο αγαπημένα ανίψια της Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, η λαίδη Σάρα Τσάτο με τον σύζυγό της, Ντέιβιντ Τσάτο και ο αδελφός της, κόμης του Σνόουντον.

Στη λίστα των καλεσμένων και η στενή «φίλη» του Φίλιππου κόμισσα του Μαουντμπάτεν

Πρόσκληση για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου έλαβε και η επί δεκαετίες στενή του «φίλη» Πένι Μπραμπούρν, γνωστή ως λαίδη Ρόμσι και αργότερα ως κόμισσα του Μαουντμπάτεν. Η 67χρονη ξανθιά αριστοκράτισσα είναι σύζυγος του Νόρτον Νάτσμπαλ, εγγονού του λόρδου Μαουντμπάτεν, αγαπημένου θείου του Φίλιππου, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα του IRA το 1979. Η Πένι και ο δούκας του Εδιμβούργου τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει αχώριστοι καθώς μοιράζονταν την αγάπη τους για την οδήγηση άμαξας με άλογα. Μετά την παραίτηση του πρίγκιπα από τα επίσημα καθήκοντα το 2017 εκείνη τον επισκεπτόταν συχνά στο βασιλικό κτήμα στο Σάντριγχαμ.

Η κόμισσα, 32 χρόνια μικρότερη από τον Φίλιππο, ανέπτυξε στενές σχέσεις με την βασίλισσα και τον σύζυγό της μετά τον θάνατο της κόρης της Ελεονώρας από καρκίνο σε ηλικία, μόλις, 5 ετών, το 1991. Το 1994 ο Φίλιππος ξεκίνησε να κάνει μαθήματα οδήγησης άμαξας με άλογα στην Πένι. Είναι κοινό μυστικό πως το προσωπικό στο παλάτι της είχε δώσει το προσωνύμιο «και αυτή επίσης», επειδή σε όλες τις εκδηλώσεις ο σύζυγος της Ελισάβετ επέμενε να είναι παρούσα και η καλή του «φίλη».

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...