Κληρώνει σήμερα για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας

Κληρώνει σήμερα για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας
Στη λεωφόρο Παστέρ, στο Παρίσι, όπου συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, είναι στραμμένο των ενδιαφέρον της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, καθώς εκει πραγματοποιείται το κρίσιμο ΔΣ του γαλλικού ομίλου σχετικά με την επιλογή του νέου μετόχου της Εμπορικής Τράπεζας.

Η Credit Agricole έχει στην κατοχή της ήδη από τις 7 Αυγούστου τις δεσμευτικές προσφορές της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank, οι οποίες προβλέπουν την εξαγορά μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, και την απορρόφηση εν συνεχεία της τράπεζας με έκδοση νέων μετοχών.

Πρόθεση της Credit Agricole είναι η διαδικασία της πώλησης να ολοκληρωθεί σύντομα προκείμενου να προλάβει τις οποιεσδήποτε πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όμως κύκλοι της τραπεζικής αγοράς σημειώνουν ότι πιθανότατα η τελική απόφαση να ληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Βασικό κριτήριο στην επιλογή του νέου μετόχου αποτελεί το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καταβάλλει η γαλλική τράπεζα και το οποίο θεωρείται ως η βασικότερη προϋπόθεση που έθεσε το ΤΧΣ . Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η αγορά εκτιμά ότι η Alpha διαθέτει προβάδισμα, ιδιαίτερα εφόσον το Qatar είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της ανακεφαλαιοποίησης.

Η παραπάνω θέση ενδέχεται, όμως, να μεταβληθεί, εφόσον στο Παρίσι κυριαρχήσει η αίσθηση ότι η παρτίδα για την Ελλάδα σώζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται στις αποφάσεις της Credit Agricole να μετρήσει το μέγεθος της τράπεζας στην οποία θα αποκτήσουν συμμετοχή και όχι το ύψος των κεφαλαίων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Εθνική θα αποκτήσει προβάδισμα καθώς η Credit Agricole θα συμμετέχει, έστω και με ποσοστό χαμηλότερο του 10% -για να μην ενοποιεί- στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα.

Κριτήριο για την τελική επιλογή της διοίκησης της Credit Agricole θα αποτελέσουν επίσης οι έλεγχοι που διενήργησε στις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες με έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους, μια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτήν τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες, και ως εκ τούτου ο καθοριστικός παράγοντας για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν.

Ανοιχτό είναι με βάση πηγές και το θέμα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής Τράπεζας. Η Τ.τ.Ε. έχει ζητήσει από την Credit Agricole να συνεχίσει να καλύπτει το funding gap που θα έχει η Εμπορική Τράπεζα κατά την ημερομηνία συγχώνευσής της, αυτό όμως δεν το δέχεται ο γαλλικός όμιλος.

Το χρηματοδοτικό κενό της Εμπορικής μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση με 2,5 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ. Αυτό το άνοιγμα σήμερα καλύπτεται από την Credit Agricole. Ένας τρόπος για να μειωθεί περαιτέρω θα ήταν η C.A. να αγοράσει δάνεια από την Εμπορική λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...