Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα μπει στους λογαριασμούς

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποδεχτεί τον Δεκέμβριο με «μποναμά» το κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση. Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μάλιστα κοινωνικό μέρισμα μέσα στον τρέχον έτος (2019) στους οικονομικά ασθενέστερους, όπως φαίνεται, είναι ακόμα πιο κοντά στο να κλειδώσει. Βέβαια, η τελική απόφαση θα ληφθεί κατόπιν των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από το υπερπλεόνασμα να χορηγείται σε σταθερή βάση, κάθε Δεκέμβριο, είχε πει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», το ποσό που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στις κυβερνητικές προθέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι να δοθεί:

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους
• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Το ΔΝΤ έχει μάλιστα, εισηγηθεί την απόσυρση ακόμη και του επιδόματος αυτού.

Επίσης, υποψηφιότητα για ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος έχει βάλει και η ΔΕΗ με το κόστος των ΥΚΩ(Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

«Μέρισμα» και στις επιχειρήσεις

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Ένα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...