Κοντά σε «σχέδιο διάσωσης» και όχι σε κορωνο-ομόλογα οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΟΙΚ.

Κοντά σε «σχέδιο διάσωσης» και όχι σε κορωνο-ομόλογα οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΟΙΚ.
Κοντά σε «σχέδιο διάσωσης» και όχι σε κορονο-ομόλογα οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΟΙΚ.


07/04/2020 – 10:03

Λόγω της διαφωνίας της Γερμανίας και ακόμα τριών χωρών -Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία-, η πρόταση εννέα κρατών μελών, με επικεφαλής την Ιταλίας και την Ισπανία, για την έκδοση κορονο-ομολόγων, ώστε να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, δεν φαίνεται να έχει τύχη στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με το euractiv, το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του πιθανότατα θα επικρατήσουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, παρά το γεγονός ότι oι υπουργοί οικονομικών θα συμφωνήσουν επίσης να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Όμως, οι ΥΠ.ΟΙΚ. αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ταμείο διάσωσης ύψους 410 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM), επειδή οι χώρες του Βορρά φοβούνται ότι η κοινή πρόταση των εννιά θα σημαίνει την ενδεχόμενη κατανομή των χρεών στους φορολογουμένους τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες τη θέση Δευτέρα τη θέση της γερμανικής κυβέρνησής της για ενεργοποίηση του ταμείου στήριξης του ΕSM, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν πληγεί, και χαιρέτησε την ανακοίνωση της ΕΚΤ για αποδέσμευση 750 δισ. ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ώστε αποφευχθεί οικονομική καταστροφή.

Γαλλία: Να παρθούν όλα τα μέτρα από την αρχή

Ωστόσο, η Γαλλία επιμένει ότι η οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από την κρίση απαιτεί έναν νέο τρόπο σκέψης στην Ευρώπη και θέλει τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν το ένα το άλλο με πρωτοφανείς κινήσεις.

«Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο για την Ευρώπη από το να πάρουν μπρος γρήγορα ορισμένα κράτη επειδή είναι πλουσιότερα, ενώ άλλα αργά επειδή δεν μπορούν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, στο κανάλι France 2.

«Όλοι πρέπει να ανακάμψουμε με την ίδια ταχύτητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την ενότητα της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος» πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Λεμέρ σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να συναντιόμαστε κάθε 14 μέρες ή ένα μήνα για να ορίσουμε νέα μέσα υπό την πίεση του χρόνου. Πρέπει να διαθέτουμε όλα τα μέσα από την αρχή».

Προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μισέλ, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ursula von der Leyen, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde και ο πρόεδρος της Eurogroup Mario Centeno, ο οποίος προεδρεύει στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε χθες προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroup, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Σεντένο. «Καλούμε όλα τα μέλη της ευρωομάδας να εξετάσουν όλα τα πιθανά μέσα με εποικοδομητικό τρόπο» δήλωσε ο πρώτος. 

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης» υποστήριξε ο ίδιος για να προσθέσει ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως όλα τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα.

Τέλος, συζητούνται επίσης η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και ένα ταμείο εγγυήσεων για ορισμένα εθνικά συστήματα ανεργίας που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...