Κορωνοϊός-Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα το λάβουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Κορωνοϊός-Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα το λάβουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι
Κορωνοϊός-Επίδομα 800 ευρώ: Πώς θα το λάβουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι


26/03/2020 – 09:25

Οι άνθρωποι της εργασίας, οι μισθωτοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι από τους πρώτους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, αφού αν σταματήσουν να έχουν εισοδήματα, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ (ολόκληρη η λίστα) πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι μισθωτοί για να λάβουν τα 800 ευρώ
Οι δικαιούχοι λοιπόν θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Προηγούνται οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες.
Σημειώνεται πως η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.

Τι πρέπει να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων και στους ΚΑΔ που πλήττονται δικαιούνται όπως και οι μισθωτοί το επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούν οι παραπάνω, στην περίπτωση που γίνει αναστολή των συμβάσεων τους. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη προκειμένου οι εργαζόμενοί να λάβουν τα 800 ευρώ.

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται
Γι αυτές τις κατηγορίες υπενθυμίζεται πως παρέχονται και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως η αναστολή υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
Επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...