Αμερικανοί ερευνητές μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση σε 33 υγιείς μεσήλικες, τόσο πριν όσο και μετά την τρίτη δόση – Πού κατέληξαν 

Η προστασία από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -είτε Pfizer/BioNTech είτε Moderna- μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μετά από μια τρίτη ενισχυτική/αναμνηστική δόση από ό,τι μετά τις αρχικές δύο δόσεις, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλέξις Ντεμόνμπρεουν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νorthwestern του Σικάγου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση σε 33 υγιείς μεσήλικες, τόσο πριν όσο και μετά την τρίτη δόση (η δεύτερη δόση είχε γίνει κατά μέσο όρο πριν εννέα μήνες).

Λίγο πριν την ενισχυτική δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περίπου δέκα φορές σε σχέση με τα επίπεδά τους λίγο μετά τη δεύτερη δόση. Έξι έως δέκα μέρες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυξηθεί κατά 25 φορές και ήταν πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα μετά τη δεύτερη δόση.

Στους εθελοντές που είχαν Covid-19 προτού εμβολιαστούν στη συνέχεια, τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση ήταν 50 φορές μεγαλύτερα από ό,τι μετά τη λοίμωξή τους (φυσική ανοσία).

«Επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων είναι τόσο υψηλά, η ενισχυτική δόση πιθανώς μπορεί να μας δώσει προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είδαμε να συμβαίνει μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση ενισχυτικών δόσεων για να αποτραπούν οι λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους και επίσης υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση».

Πηγή protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...