Κορωνοϊός: Η κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας που είναι έγκυος στη φυλακή

Κορωνοϊός: Η κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας που είναι έγκυος στη φυλακή
Κορωνοϊός: Η κραυγή αγωνίας μιας γυναίκας που είναι έγκυος στη φυλακή

27/05/2020 – 16:27

Η Γουαδελούπη Βελάσκες έχει πτυχίο, είναι ιδιοκτήτρια μια εταιρείας κατασκευής δαπέδων και περιμένει το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι, τον επόμενο μήνα.

Η 30χρονη γυναίκα φοβάται ότι μπορεί να νοσήσει από την COVID-19 στο σωφρονιστικό ίδρυμα του Φοίνιξ όπου κρατείται εκτίοντας την ποινή της και έχοντας καταδικαστεί προ δεκαετίας για χρήση μαριχουάνας από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αριζόνα, σύμφωνα με την αδελφή της και τον μνηστήρα της.

«Δεν της είχαν δώσει προστατευτική μάσκα μέχρι που παραπονέθηκε…Όταν μπαίνουν στο δωμάτιό της κάποιες φορές φοράνε μάσκες και γάντια και κάποιες άλλες όχι», είπε τηλεφωνικώς στο Reuters η αδελφή της Μισέλ Βελάσκες. «Ανησυχεί ότι μπορεί να νοσήσει από COVID επειδή αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις».

Δεδομένου ότι η νόσος την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται στις σωφρονιστικές δομές στις ΗΠΑ, η οικογένεια της Βελάσκες έχει λόγους να ανησυχεί.

Ένα γειτονικό σωφρονιστικό ίδρυμα, το οποίο διαχειρίζεται η ίδια εταιρεία, ανέφερε κρούσμα της νόσου και η επίσης έγκυος συγκάτοικος της Βελάσκες βρισκόταν προηγουμένως σε μια φυλακή του Τέξας, όπου μια άλλη έγκυος κρατούμενη πέθανε από την νόσο.

Παρότι κάποια διάσημα πρόσωπα, που εξέτιαν ποινές σε ομοσπονδιακές φυλακές–όπως ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ο πρώην δικηγόρος του αμερικανού προέδρου Μάικλ Κόεν και η πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Κορίν Μπράουν–έχουν μεταφερθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό εξαιτίας των φόβων από την COVID-19, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σε φυλακές κρατούνται ακόμη 28 γυναίκες, οι οποίες είτε είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει μέσα στη φυλακή. Ανάμεσά τους και η Βελάσκες.

Η Άλιξ Μακ Λίρεν, ψυχολόγος στις φυλακές και υποδιευθύντρια της υπηρεσίας επανένταξης, δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς προκειμένου να μετακινηθούν 19 έγκυες ή λεχώνες σε προγράμματα σωφρονιστικών ιδρυμάτων για εγκύους και πέντε από αυτές σε κατ΄οίκον περιορισμό από τις 18 Μαϊου.

Άλλες εννέα γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία παραμένουν στη φυλακή. Από αυτές τρεις γέννησαν πρόσφατα και κρατούνται μαζί με τα νεογνά τους.

Η Μακ Λίρεν δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για τους χώρους όπου θα μείνει η καθεμιά τους. Αλλά ακτιβιστές για τα δικαιώματα των κρατουμένων υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι ανεπαρκείς.

«Αν ο Πολ Μάναφορτ είναι ευάλωτος, τότε είναι και η κάθε έγκυος γυναίκα», λέει ο Κέβιν Ρινγκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της μκο «Οικογένειες Κατά των Υποχρεωτικών Κατώτατων Ποινών».

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εγκύων μέσα στις φυλακές ή στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν αυξηθεί μετά τον θάνατο μιας κρατούμενης σε ομοσπονδιακή φυλακή, της Αντρέα Σερκλ Μπερ από COVID-19 τον περασμένο μήνα, μερικές εβδομάδες αφού γέννησε ενώ βρισκόταν σε αναπνευστήρα.

Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών έχουν ανακοινώσει ότι οι έγκυες διατρέχουν «υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αν μολυνθούν με ιούς παρεμφερείς με τον κοροναϊό» όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Κογκρέσο έχει δώσει στις αρχές των ομοσπονδιακών φυλακών μεγαλύτερη εξουσία για να στέλνουν κρατούμενους στα σπίτια τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι κρατούμενες χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους για να πλύνουν τα ρούχα τους και να μιλήσουν στο τηλέφωνο, αλλά τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν χλωρίνη ή αντισηπτικό για τα χέρια και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιτρέπεται να εισέλθουν στον χώρο τους όποτε θέλουν, καταγγέλλει η οικογένεια της Βελάσκες.

Η Μακ Λίρεν όμως ισχυρίζεται ότι στους χώρους αυτούς τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...