Κορωνοϊός: Ξεκάθαρο μήνυμα Ντράγκι – «Οι φαρμακοβιομηχανίες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στην ΕΕ»

Κορωνοϊός: Ξεκάθαρο μήνυμα Ντράγκι – «Οι φαρμακοβιομηχανίες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στην ΕΕ»
Κορωνοϊός: Ξεκάθαρο μήνυμα Ντράγκι – «Οι φαρμακοβιομηχανίες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στην ΕΕ»

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ξεκάθαρα ο νέος ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (25/02).

Ο ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της, όπως συμβαίνει στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να λάβουν υπόψη τους και την χρήση εμβολίων που παράγονται εκτός Ευρώπης, γράφει στην διαδικτυακή της πύλη η εφημερίδα La Stampa.

Ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «ως ηθική υποχρέωση, όλοι συμφωνούν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, αφού βέβαια, πρώτα εμβολιαστούν οι Ευρωπαίοι», μετέδωσε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Σύμφωνα με ότι διέρρευσε, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες, σε ό,τι αφορά την παράδοση των παρτίδων εμβολίων, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας κοινής προσέγγισης των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τεστ και για τις άδειες εξαγωγής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που παράγονται στην Ευρώπη.

Νέο «αλαλούμ» με την AstraZeneca και τις καθυστερήσεις των εμβολίων

Τα λεγόμενα του Ντράγκι, έρχονται την ίδια ημέρα που η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι βάζει νέο «φρένο» στις παραδόσεις των εμβολίων της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως καταβάλει προσπάθειες ώστε να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μια ποσότητα δηλαδή μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της, όπως δήλωσε ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που προκάλεσε έντονη κόντρα μεταξύ της φαρμακευτικής και της ΕΕ.

Η ΕΕ, η οποία έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, το πρώην μέλος της, στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...