«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα με 65,5% διασπορά στην Ελλάδα – Μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, όμως σημειώνεται αύξηση των εισαγωγών και του αριθμού νοσηλευομένων – Σε παρακολούθηση Μύκονος και Θεσσαλονίκη

Στη «δίνη» της νέας απειλής που ονομάζεται μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται και επίσημα πλέον ολόκληρη η χώρα, με την κινητικότητα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τη χαλαρότητα στη νυχτερινή διασκέδαση και την επιβράδυνση του ρυθμού των εμβολιασμών να επιδεινώνουν την επιδημιολογική εικόνα, αλλά και την αγωνία των ειδικών για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης της διασποράς που παρατηρείται τώρα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες χαρακτηρίζεται προς το παρόν θετική. Την ίδια στιγμή, όμως, υπαγορεύει ακόμα πιο αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης που έχει σχηματιστεί τον τελευταίο μήνα και αφορά στη μεταφορά του ιού από τους νέους στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυξήθηκε κατά 60% η διασπορά της μέσα σε ένα μήνα

Στο 65,5% βρίσκεται η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τον έλεγχο 334 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που ολοκλήρωσε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την περίοδο 10 Ιουνίου-12 Ιουλίου. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην κοινότητα γίνεται αντιληπτή και μόνο από το γεγονός ότι μόλις ένα μήνα πριν, όταν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, το τότε ποσοστό επικράτησής της περιοριζόταν μόλις στο 5,5% επί του συνόλου των ελεγχθέντων δειγμάτων (18 στελέχη).

Αντιθέτως, στη γονιδιωματική ανάλυση που δημοσιεύθηκε σήμερα και περιελάμβανε συνολικά 359 δείγματα, τα 219 αφορούσαν στο στέλεχος Δέλτα (ινδική μετάλλαξη), τα 97 στο Άλφα (βρετανική), 16 στο Βήτα (νοτιοαφρικανική) και 2 στο Γάμμα (βραζιλιάνικη), ενώ τα υπόλοιπα 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση αφορούσαν στο στέλεχος B.1.1.318. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ινδικό στέλεχος επικρατεί πλέον ξεκάθαρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κρήτη όπου αγγίζει το 80% (79,59%), στην Ήπειρο (50%), στα νησιά του Ιονίου (33,33%) και στην Αττική (25,13%).

Η εξήγηση για αυτή την ταχύτατη αλλαγή στο σκηνικό των μεταλλάξεων στην πατρίδα μας δίνεται από τα διαρκώς αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το στέλεχος Δέλτα είναι απείρως πιο μεταδοτικό από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 60% πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης από το Υπουργείο Υγείας, «πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από την επικράτεια, που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τους συνεργάτες του, η οποία επιβεβαίωσε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι 44% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική που επικρατούσε στη χώρα μας μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες».

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συνέχεια στη η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, η οποία «συνέπεσε χρονικά με τη μεγάλη κινητικότητα των νέων, αλλά και τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας στη νυχτερινή διασκέδαση και στις καλοκαιρινές διακοπές». «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επιβραδυνθεί κατά το δυνατόν η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, μέσω στενής παρακολούθησης και απομόνωσης των κρουσμάτων αλλά και ιχνηλάτησης των επαφών τους, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών και τη μείωση της διασποράς του ιού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια.

Μειώθηκε 12% ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων – Σε παρακολούθηση Μύκονος και Θεσσαλονίκη

Ηπιότερους σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ρυθμούς καταγράφει η αύξηση των κρουσμάτων στην επικράτεια, με τη μείωση να ανέρχεται σε 12% σε σχέση με τον υπερδιπλασιασμό του προηγούμενου επταημέρου. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.604 διαγνώσεις, ενώ λιγότερες από τις μισές εντοπίστηκαν στην Αττική (1.066), με τον κορωνοϊό να «φωλιάζει» και πάλι στο κέντρο της Αθήνας όπου σημειώθηκαν 287 κρούσματα. Δεύτερη στην επιδημιολογική λίστα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν στρέψει την προσοχή τους οι ειδικοί, παρακολουθώντας στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, παρόλο που προς το παρόν τα κρούσματα αφορούν σε νέους και δεν συνοδεύονται από αύξηση των εισαγωγών. Με 243 και ακολουθούν το Ηράκλειο με 129, το Ρέθυμνο με 82, η Αχαΐα με 62 και τα Χανιάμε 61 νέες λοιμώξεις.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η διασπορά και στη νησιωτική Ελλάδα, με τη Μύκονο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκαν 45 λοιμώξεις το τελευταίο 24ωρο, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά να δηλώνει ότι παρατηρείται σταθεροποίηση της κατάστασης με μικρή τάση μείωσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρόσθετα μέτρα απέδωσαν. «Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί τα επόμενα 24ωρα και θα ληφθεί απόφαση για παράτασή τους ή μη», επεσήμανε.

Προσέθεσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν νέες συρροές, ενώ τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης για την τήρηση των μέτρων, τόσο στη Μύκονο όσο και στις άλλες περιοχές που προβληματίζουν. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, τέλος, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την επικράτεια θα υποχρεούνται πλέον σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα rapid και ένα αυτοδιαγνωστικό.

Στους μεγαλύτερους και ανεμβολίαστους τα νέα κρούσματα – Ανησυχία για το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η κυρία Παπαευαγγέλου, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε στα 26 έτη, όπως και το ποσοστό σε ενήλικες άνω των 40 ετών, που σήμερα αποτελούν το 30% των νέων διαγνώσεων. Την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 3.163 λοιμώξεις σε ενήλικες 40-60 ετών, με την αύξηση να εκτοξεύεται στο 75% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή η μετατόπιση της διασποράς από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας «ανησυχεί» την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επειδή συμβαδίζει με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών. «Πρόκειται για αξιοσημείωτη αλλαγή σκηνικού που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Άλλωστε, έχει ήδη καταγραφεί 70% αύξηση των εισαγωγών με μέσο όρο στις 129/ημέρα (173 σήμερα) και τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων να ξεπερνά μετά από πολλές εβδομάδες τους 1.000 στην επικράτεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, πάντως, οι διασωληνωμένοι προς το παρόν δεν αυξάνονται (126 σήμερα) επειδή η μέση ηλικία των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία διατηρείται σχετικά σταθερή. Όσο για τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19, σήμερα καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...