Κορωνοϊός: Ποιοι κρατούμενοι αποφυλακίζονται και ποια αδικήματα εξαιρούνται

Σύμφωνα με ΠΝΠ, που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα, σχεδόν όλοι οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται.

Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις ειδικές διατάξεις για την αποφυλάκιση κρατουμένων προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν όλοι οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το dikastiko,gr, αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους, όπως ορίζει η ΠΝΠ που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποφυλακίζονται ακόμα όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυλάκιση αφορά και στα κακουργήματα με αυτήν την ποινή, εφόσον όμως έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά κλπ.

Ακόμη αποφυλακίζονται όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει όμως το 1/30 της ποινής τους.

Ισχύς και εξαιρέσεις

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διάταξη, που εισηγείται η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου και θα νομοθετηθεί με ΠΝΠ, θα έχει ισχύ για 3 μήνες και θα αφορά όλους τους κρατούμενους εκτός εκείνων που έχουν καταδικαστεί για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα.

Εξαιρούνται δηλαδή οι καταδικασμένοι για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κλπ.

Εικάζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων κατά περίπου 1.500 άτομα αν και δεν υπάρχουν σαφή νούμερα.

Για την ταχύτερη εφαρμογή μάλιστα, λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, καθώς δεν μπορεί να γίνει  σύγκληση δικαστικών συμβουλίω, προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνεται με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Με πληροφορίες από το dikastiko.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...