Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα – Αυξάνουν τα αποθέματα

Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα – Αυξάνουν τα αποθέματα
Κορωνοϊός: Σε εγρήγορση τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα - Αυξάνουν τα αποθέματα


25/02/2020 – 10:59

Το εγχώριο λιανεμπόριο έχει θορυβηθεί από τις εικόνες από τα άδεια ράφια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ.

Σε επιφυλακή βρίσκεται από χθες η ελληνική αγορά λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Ιταλία. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού και κυρίως τα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.

Εκπρόσωποι του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της βιομηχανίας και του εμπορίου υπογραμμίζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, σημειώνοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα στην Ελλάδα.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η πλειονότητα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας. Οι εικόνες από τα άδεια ράφια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο εγχώριο λιανεμπόριο, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, αρχίζει να προετοιμάζεται για την περίπτωση που ο ιός περάσει τις πύλες της χώρας.

Μάλιστα, μεγάλη αλυσίδα μάρκετ έχει προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα ή υπάρξει υποψία κρούσματος ενώ άλλες έχουν φροντίσει να αυξήσουν τα αποθέματά τους.

Εναλλακτικά σχέδια (Plan B) έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται και οι εταιρείες που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εναλλακτικοί τρόποι που θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα, στην περίπτωση που ο ιός εξακολουθεί να εμποδίζει τις θαλάσσιες μεταφορές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα αυξημένα αποθέματα που φρόντισαν να προμηθευτούν πριν δυο μήνες ενόψει της κινεζικής πρωτοχρονιάς και θα χρειαστεί να κάνουν καινούργιες παραγγελίες.

«Συνεχείς συσκέψεις για τον τουρισμό»
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των φορέων του τουρισμού, οι οποίοι πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς δεν έχει εμφανισθεί ακόμη κρούσμα στην χώρα μας. Η απουσία των Κινέζων είναι ήδη εμφανής στην πρωτεύουσα (η Air China έχει σταματήσει εδώ και λίγο καιρό τις απευθείας πτήσεις), ενώ, εάν συνεχισθεί για κάποιους ακόμη μήνες το φαινόμενο, ιδιαίτερο πρόβλημα εκτιμάται πως θα αντιμετωπίσει και η Σαντορίνη, η οποία είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Κινέζων.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι φορείς της κρουαζιέρας. Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού έχει επηρεάσει ήδη τον κλάδο, με αρκετούς Κινέζους να έχουν προχωρήσει σε ακυρώσεις, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κρατήσεις από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι περιμένουν την εξέλιξη του φαινομένου, προτού πάρουν την τελική απόφαση για τις διακοπές τους.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες του κλάδου θεωρούν δεδομένο ότι η πορεία της κρουαζιέρας θα είναι πτωτική φέτος, παρότι αρκετές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια που έχουν στις γραμμές της Ασίας και έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω κοροναϊού, στη Μεσόγειο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Norwegian Spirit», το οποίο από τα μέσα Μαρτίου θα χρησιμοποιεί τον Πειραιά ως βάση εκκίνησης για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Να σημειωθεί ότι στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έχει σταλεί από τον ΕΟΔΥ οδηγός για τα γενικά μέτρα πρόληψης  μετάδοσης λοιμώξεων.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...