Κορωνοϊός: Συναγερμός στη χώρα – Δεκάδες τα ύποπτα κρούσματα μετά το πρώτο στη Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Συναγερμός στη χώρα – Δεκάδες τα ύποπτα κρούσματα μετά το πρώτο στη Θεσσαλονίκη
Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέα κρούσματα μετά το πρώτο στη Θεσσαλονίκη- Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας


27/02/2020 – 08:17

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φόβοι και στη χώρα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού.

Μια 38χρονη σχεδιάστρια μόδας που είχε ταξιδέψει για το Μιλάνο, βρέθηκε θετική και αμέσως τέθηκε σε καραντίνα του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Με το που έγινε γνωστή η είδηση, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να τονίσει πως χρειάζεται ψυχραιμία από τον κόσμο, καθώς η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η ασθενής μάλιστα είναι σε καλή κατάσταση και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όπως τόνισε και ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Στο νοσοκομείο ελήφθησαν παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες, φορούν ιατρικές μάσκες, ενώ έχει τονιστεί στους επισκέπτες πως θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής τους εκεί.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε απομόνωση όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη

Από την στιγμή που η 38χρονη βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, οι υγειονομικές αρχές ενήργησαν άμεσα και έχουν εντοπιστεί όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της από την ώρα που μπήκε στο αεροπλάνο από το Μιλάνο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού μάλιστα, προχώρησαν στις παρακάτω ενέργειες:

Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Απολύμανση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κλειστό Δημοτικό σχολείο
Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε πρόσφατα η ασθενής, με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Ζέρβα, να τονίζει πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Επίσης, αποφασίστηκε να μείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους το 105ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα από κορωνοϊό, που προφανώς αφορά την συγκεκριμένη γυναίκα.

Κικίλιας: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Σύμφωνα με τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ιχνιλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας με την οποία ταξίδεψε, αλλά και όλοι οι συνταξιδιώτες της. Ο υπουργός τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς θα γίνεται σωστή ενημέρωση στους πολίτες για ότι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του.

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη- Ελέγχονται πολλά ύποπτα κρούσματα 
«Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Το υπουργείο έχει αποφασίσει την ανάκληση αδειών σε όσους εργάζονται στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, ζητούν την προσοχή στους πολίτες που επιστρέφουν από την Ιταλία ή άλλες περιοχές που έχουν βρεθεί κρούσματα, να είναι προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής.

Καθηγήτρια προειδοποιεί: Το πιθανότερο είναι να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό
Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου έκρινε ότι είναι σχεδόν βέβαιο, πως υπάρχουν και άλλα κρούσματα κορωνοϊού. Ηδη μάλιστα αρκετά ύποπτα κρούσματα είναι υπό έξέταση.

«Είναι τόσο κοντά η Ιταλία, που είναι αδύνατον να μην έχουμε. Η γυναίκα γύρισε την Κυριακή το βράδυ και ήταν τελείως καλά. Και την Δευτέρα ήταν τελείως καλά, αλλά ο μπελάς με αυτόν τον ιό, είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται στο στάδιο επώασης, όταν δηλαδή δεν έχεις απολύτως κανένα σύμπτωμα. Πιθανότατα το έχει μεταδώσει και σε άλλους, τους βρήκαν όλους. Όλοι με χαρά δέχθηκαν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Και απ’ ό,τι ξέρω έγινε ανίχνευση και στο αεροπλάνο με ποιους ήταν. Γιατί ισχύει οι δύο σειρές που είναι μπροστά σου και οι δύο σειρές που είναι πίσω, όπως και τα δύο πλάγια έχουν πιθανότητα, να έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να σας το πω», είπε σε τηλεοπτικό σταθμό.
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...