Κορωνοϊός: Υπό αφόρητη πίεση το ΕΣΥ – Πότε θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία – Το όριο των ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Υπό αφόρητη πίεση το ΕΣΥ – Πότε θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία – Το όριο των ΜΕΘ
Κορωνοϊός: Υπό αφόρητη πίεση το ΕΣΥ - Πότε θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία- Το όριο των ΜΕΘ

Τα όριά του αρχίζει να βλέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό έχουν γεμίσει τις απλές κλίνες για Covid-19 και τις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική. Προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα και να μην δούμε και στη χώρα μας εικόνες Ιταλίας, το υπουργείο Υγείας δίνει «μάχη» προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα Υγείας και να αυξήσει τις ΜΕΘ για Covid-19.

Παρόλο που τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικά για την πορεία της πανδημίας, αφού οι διασωληνωμένοι μέσα σε 20 ημέρες διπλασιάστηκαν, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδουέβαλε ως όριο συναγερμού για να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία στα νοσοκομεία, τον διπλασιασμό των νοσηλευομένων με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στις ΜΕΘ ειναι 73 κι αν φτάσουν τους 150, τα τακτικά χειρουργεία θα σταματήσουν.

Επιπλέον, η κυρία Κοτανίδου επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής για τους ασθενείς με κορωνοϊό που θα νοσήσουν βαριά, ενώ πρόσθεσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αυξηθούν οι ΜΕΘ μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Βουλής, αλλά οι διαδικασίες θέλουν κάποιο χρόνο. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται οτι πιέζεται πάρα πολύ η Αττική. Προσπαθούμε να εκτονώσουμε το πρόβλημα μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, να βοηθηθούμε όλοι», κατέληξε η καθηγήτρια.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, σήμερα στις 15:00 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για να τους ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας. Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας, θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στον απόηχο της κραυγής αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών για τη μείωση των κλινών για Covid-19.

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85. Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

«Η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι απαραίτητη διότι για εμάς είναι αδιανόητο και απορριπτέο να χρειαστεί να ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας που θα πρέπει να μπούμε σε δίλημμα να αποφασίσουμε ποιος ασθενής θα ζήσει» είπε από την πλευρά της η Νάγια Ρενδούμη, παθολόγος στην κλινική Covid-19 του νοσ. Ευαγγελισμός.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...