Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου, που θα πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα με δική τους δαπάνη, θα συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι ανεμβολίαστοι θα οφείλουν να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου ή rapid test κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει έως 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ. Από τις 30 Σεπτεμβρίου η συμμετοχή των φοιτητών των σχολών επιστημών υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική – κλινική άσκηση σε δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας, όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, θα πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.255 νέα κρούσματα, 39 επιπλέον θάνατοι ασθενών με COVID-19 και 352 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 322 (91,5%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Δύσκολη προοιωνίζεται η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας όσο θα προχωράμε στο φθινόπωρο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή εάν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Ολα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο καθηγητής, εστιάζοντας στον δισταγμό των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανέφερε: «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long COVID, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά». Και υπογράμμισε ότι οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μία απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την COVID. 

«Κάποια στιγμή θα πρέπει ακόμη κι αυτοί που είναι λίγο διστακτικοί, όχι γιατί είναι αντιεμβολιαστές –αυτούς δεν θα τους πείσουμε–, αλλά επειδή φοβούνται ή έχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις, να αντιληφθούν ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες όλοι μας είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα νοσήσουμε», επεσήμανε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Παραπολιτικά 90,1), ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναφερόμενος στην τρίτη δόση, σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγησή της σε άτομα άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. 

 
Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος που συγκάλεσε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν υφίσταται εξαίρεση από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 για θρησκευτικούς λόγους. Η σύνοδος αποφάσισε ότι «πιστοποιητικά εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για θρησκευτικούς λόγους, εκδιδόμενα από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν έχουν καμία ισχύ, είναι άκυρα και δεν πρέπει να εκδίδονται από τους ιερείς μας για κανέναν λόγο». 

Πηγή:kathimerini



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...