Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για τις άδειες των εργαζομένων με παιδιά – Τι θα ισχύσει για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για τις άδειες των εργαζομένων με παιδιά – Τι θα ισχύσει για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Κορωνοϊός: Όλα τα σενάρια για τις άδειες των εργαζομένων με παιδιά - Τι θα ισχύσει για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα


11/03/2020 – 09:53

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με «τριμερή χρηματοδότηση».

Ευέλικτες αλλαγές ωραρίων, τηλεργασία και αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων μπαίνουν στην ζωή χιλιάδων εργαζομένων λόγω κορωνοϊού, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται μέρα με την μέρα, όσο αυξάνονται τα κρούσματα του νέου ιού.

Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κορωνοϊού. 

Το μέτρο εξετάστηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο της διυπουργικής σύσκεψης που βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με “τριμερή χρηματοδότηση” με βάση το οποίο η “ειδική άδεια” θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας. Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος. Οι ημέρες της ειδικής άδειας αναμένεται να ανέρχονται σε έως 15 για τον πατέρα και έως 15 για τη μητέρα, ενώ μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες. 

Η εν λόγω “άδεια ειδικού σκοπού” θα έχει ηλικιακό «κόφτη» και θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου, δηλαδή γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Τετάρτη 11 Μαρτίου να δημοσιευθεί – εκτός απροόπτου – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εν λόγω ειδική άδεια, η οποία θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά ώστε να καλυφθεί και η πρώτη μέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή η Τετάρτη 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους ανάλογα αν πρόκειται για  : 

Στην πρώτη περίπτωση την άδεια ειδικού σκοπού θα καλύπτει το Δημόσιο ως εργοδότης και ο υπάλληλος με παραχώρηση τμήματος της κανονικής άδειας αναψυχής του. Στην δεύτερη περίπτωση θα συμμετέχει και ο ιδιώτης εργοδότης στην χρηματοδότηση της άδειας.  

Με την ΠΝΠ αναμένεται να ρυθμίζονται και ζητήματα τηλεργασίας πέρα από τις άδειες “ειδικού σκοπού” για την μέριμνα των παιδιών. 

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών: 

Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν – κατά την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου – σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν Τετάρτη 11 Μαρτίου

“Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις  και εργαζόμενοι –  θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορωνοϊού.  Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

“Η χορήγηση ειδικής άδειας στους γονείς μπορεί να γίνει με βάση τρία κυρίαρχα μοντέλα”, σχολιάζει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. Όπως ο ίδιος προσθέτει “τα εν λόγω τρία μοντέλα είναι τα εξής :  

Ένας από τους δυο γονείς υποβάλλει δήλωση στον εργοδότη ότι θα έχει αυτός την φροντίδα των παιδιών και λαμβάνει άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το ειδικό “λουκέτο” στα σχολεία. Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε στην Ιταλία. 

Μεικτό σύστημα, κάποιες ημέρες ειδικής άδειας και κάποιες ημέρες άδειας αναψυχής με αποδοχές
Χορήγηση ημερών αδείας με επανάληψη παροχής της εργασίας υπό την μορφή πρόσθετων ωρών εργασίας με την λήξη της περιόδου κινδύνου”

Στο τραπέζι βρίσκεται και 3μηνη παράταση ισχύος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων. Κι αυτό διότι κάποιοι για να ανανεώσουν την σύνταξη τους ή το επίδομα τους καλούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική ικανότητα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάνεις πολίτης να μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη. 

Στο μεταξύ και η Ομοσπονδία των τραπεζουπαλλήλων (ΟΤΟΕ) απέστειλε επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, καλώντας τις Τράπεζες «να διευκολύνουν τη χορήγηση αντίστοιχων έκτακτων ειδικών αδειών με αποδοχές στους τραπεζοϋπαλλήλους που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης των παιδιών τους». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η τραπεζοϋπαλληλική Ομοσπονδία, «από την πλευρά μας, στη σημερινή συγκυρία αποτροπής της εξάπλωσης του ιού Covid-19 θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση των Τραπεζών αφ’ ενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς.

Νωρίτερα, ότι κλείνουν όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά καθώς και τα Πανεπιστήμια λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια καθώς και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας θα μείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες για προληπτικούς λόγους, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...