Κορωνοϊός: Aρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Σουηδία; -Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Aρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Σουηδία; -Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων
Κορωνοϊός: Aρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Σουηδία; -Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων

Την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στη Στοκχόλμη για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού συζητούν οι Αρχές στη Σουηδία, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα.

Λίγα 24ωρα μετά τις θριαμβολογίες του για τη δραστική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον φονικό κορωνοϊό, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων στην πρωτεύουσα, αφού προηγουμένως ο επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών της πόλης προειδοποίησε για την αύξηση των κρουσμάτων, πυροδοτώντας ανησυχία για το κατά πόσον έχει επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα.

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας να αποφύγει ένα lockdown ζητώντας από τους πολίτες να αναλάβουν προσωπικά την ευθύνη αναχαίτισης της διασποράς της Covid-19 προκάλεσε έντονη κριτική, καθώς οι θάνατοι από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν δραματικά την περασμένη άνοιξη. Τα κρούσματα μειώθηκαν δραστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, την ώρα που καταγραφόταν αύξησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία αυτό τον μήνα. Αλλά από την περασμένη Παρασκευή οι Αρχές ανακοίνωσαν περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θανάτους, από περίπου 200 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες. Και όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν εξηγείται μόνον από την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Νέα μέτρα στο τραπέζι για τη Στοκχόλμη
Ο Τέγκνελ, αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου σουηδικού πειράματος, παραδέχθηκε ότι «ο μέσος όρος αυξήθηκε κάπως, αλλά δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις δομές Υγείας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι πολύ χαμηλός, όπως κι εκείνος των θανάτων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νέα μέτρα στη Στοκχόλμη.

«Συζητούμε με τις Αρχές της Στοκχόλμης κατά πόσον χρειάζεται να επιβάλουμε μέτρα για να μειωθεί η διασπορά των μολύνσεων. Θα επανέλθουμε τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά στο ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά». Νωρίτερα, ο διευθυντής Υγειονομικών και Ιατρικών Υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπγιορν Έρικσον, είχε ομολογήσει ότι «η πτωτική τάση έχει σταματήσει. Ελπίζουμε μόνον να είναι κάτι προσωρινό και η εξάπλωση (σ.σ.: του κορωνοϊού) να ξαναρχίσει να μειώνεται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Σουηδός επιδημιολόγος: «Ο κορωνοϊός μάς γονάτισε επειδή αντιμετωπίσαμε πέρυσι τη γρίπη»
Η Σουηδία έχει καταγράψει κάπου 5.780 θανάτους από τον κορωνοϊό, πολύ περισσότερους από τις γειτονικές της χώρες στη Σκανδιναβία, αλλά λιγότερους από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εφήρμοσαν lockdown, όπως η Ιταλία και Ισπανία, με τον Τέγκνελ να υποστηρίζει ότι ο υψηλός αυτός αριθμός οφείλεται στην επιτυχή αντιμετώπιση της γρίπης τον περασμένο χειμώνα στη χώρα. «Όταν πεθαίνουν πολλοί από γρίπη τον χειμώνα, πεθαίνουν λιγότεροι από κύματα καύσωνα το επόμενο καλοκαίρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η Covid-19 που προκάλεσε τον θάνατο πολλών. Έχει διαπιστωθεί ότι χώρες που είχαν σχετικά χαμηλά ποσοστά θνητότητας από γρίπη τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, όπως η Σουηδία, είχαν πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας από την Covid-19. Αντίθετα, όσες χώρες κατέγραψαν πολλούς θανάτους από τη γρίπη, όπως η Νορβηγία, είχαν σχετικά χαμηλό ποσοστό θνητότητας από την Covid-19», δήλωσε στην Dagens Nyheter. «Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι η πλήρης εξήγηση, αλλά μέρος της. Εξηγεί, πάντως και τους υψηλούς αριθμούς θανάτων στη Βρετανία και στο Βέλγιο», κατέληξε ο Τέγκνελ.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...