Κοτζιάς: Έγιναν θετικά βήματα – Υπήρξαν και διαφωνίες

«ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΕΘΗΚΑΝ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ»

Για θετικά βήματα, αλλά και διαφωνίες οι οποίες καταγράφηκαν, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της και τις επόμενες ώρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

«Στην αποχώρηση του στρατού θέλουμε να είναι συνεχής η ροή- μια μεγάλη την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια ροή με καταληκτική ημερομηνία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι θα υπάρξει ομάδα που θα καταγράψει το μέγεθος του τουρκικού στρατού (αλλά και τη ΕΛΔΥΚ, δεν έχουμε αντίρρηση) τον οπλισμό και τα πάντα.

Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση. Για πρώτη φορά τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της συζήτησης, χάρτες από τις δύο κοινότητες και είχαμε μια συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. προσπαθούμε από τον Απρίλη του ’15 για να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολλοί ήθελαν να αναβάλουμε,  θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία ότι έχουμε ξεκινήσει σε πολλούς τομείς, και ένας από αυτούς είναι η Κύπρος, κάνουμε βήματα. Εμπειρογνώμονες και επιστήμονες μετέχουν εθελοντικά στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Κυπριακό θέσαμε την ατζέντα. Αυτά που συζητάμε είναι όσα έθεσα τον Απρίλη του 2015 μετά τη συνάντησή του με τον τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Τότε είχε θεωρηθεί παράτολμο να τεθεί το θέμα των εγγυήσεων, πράγμα που είχε γίνει το παρελθόν. Είχα ερωτηθεί τότε από Τούρκο δημοσιογράφο αν δεν ήθελα λύση. Του είχα απαντήσει «μαζέψτε τα και φύγετε». Η τεκμηρίωση και η σταθερότητα σε ένα αίτημα, είχε αποτέλεσμα. Μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι θέμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αντιμετωπίζουμε θέματα με μακρόχρονες στρατηγικές. Ως ελληνική κυβέρνηση θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...