Κοτζιάς: Λύση στο Κυπριακό με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

“ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ”

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό», διαμήνυσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον Alpha διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης».

Όσον αφορά στις επιθέσεις που δέχτηκε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν  ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική». «Εκτός κι αν κάποιοι με “λύση” εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι την στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα».

Σχολιάζοντας την προκλητικότητα Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει το μάτι του περισσότερο στη Μέση Ανατολή και θέλει να φτάσει στα πετρέλαια της Μοσούλης και να έχει κάποια δικαιώματα στην περιοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας πριν από την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ε.Ε. και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι Αλβανοί περισσότερο και καλύτερα στο επόμενο διάστημα στις απαιτήσεις της ενταξιακής τους πορείας. Ειδικότερα για το θέμα της Χειμάρρας είπε ότι οι κατεδαφίσεις δεν προχώρησαν ακόμη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Δεκεμβρίου, σχετικά με την Αλβανία να επισημαίνεται η υποχρέωσή της για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...