Κουραμπιές ή Μελομακάρονο; γράφει η Νατάσα Δ. Τρουμπούκη.

💡Οι θερμίδες που αποδίδουν τα δυο γλυκά είναι περίπου ίδιες, με τον κουραμπιέ να φτάνει τις 180-200 ενώ το μελομακάρονο τις 150-180. Τι κρύβεται όμως πίσω από τις θερμίδες?

💥Τα βασικά υλικά των μελομακάρονων είναι ελαιόλαδο, αλεύρι, χυμός πορτοκαλιού, ζάχαρη, μέλι, κονιάκ, κανέλα και καρύδια. Πέρα από τη ζάχαρη που αποδίδει αρκετές θερμίδες, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε, το μέλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η κατανάλωση κανέλας σε συστηματική βάση μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερίνη.

💥Τα βασικά υλικά των κουραμπιέδων είναι ζάχαρη άχνη, βούτυρο, άσπρο αλεύρι, αυγά, ανθόνερο, αμύγδαλα, βανίλια, μπέικιν πάουντερ και κονιάκ. Από τα υλικά αυτά διαπιστώνουμε ότι ο κουραμπιές είναι αυξημένος σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα μελομακάρονα, αφού το βούτυρο υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα, ενώ έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε «κακούς» υδατάνθρακες, λόγω του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Από την άλλη, ο κουραμπιές υπερτερεί σε πρωτεΐνη, ενώ τα αμύγδαλα που περιέχει τον εμπλουτίζουν με μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο. Τα αυγά του κουραμπιέ, από τη μία αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε χοληστερίνη, στα θετικά τους, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και το γεγονός ότι τα αυγά αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β12, βιταμίνης D, βιταμίνης Α, σιδήρου, βιταμίνης Β5, φυλλικού οξέος κ.ά.

✔️Αν σκοπεύετε αυτά τα Χριστούγεννα να είστε προσεκτικοί στη διατροφή σας, τότε το μελομακάρονο είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να μην διαφέρει πολύ θερμιδικά από τον κουραμπιέ, αλλα τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει είναι περισσότερα.

🎄Καλές γιορτές!!!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...