Κούγιας: Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική

Κούγιας: Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική
Κούγιας: Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική

«Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα»,τόνισε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας, να αποφασίζει δηλαδή ο λαός για κάτι. «Θεωρώ σωστή τη νομοθετική πρόβλεψη, η δημοκρατία γι αυτό είναι.

Δεν μπορεί μια δικαστική απόφαση να στερήσει από τον λαό να αποφασίσει για κάτι», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος σχετικά με τον Ποινικό Κώδικα, στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Για πολλά χρόνια ήταν εκτός νόμου το ΚΚΕ και ο έγκλειστος Φλωράκης δεν μπορούσε να πατήσει στην Ελλάδα. Όταν η δημοκρατία επανήλθε, το πρώτο που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν η νομιμοποίησή του.

Η επιλογή του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα. Είναι ένας εκσυγχρονισμός που έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Με τις παλιές νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν μετά τον εμφύλιο, που η παράταξη που επικράτησε ουσιαστικά επέβαλε τον Ποινικό Κώδικα, είχαμε ακραίες νομοθετικές βλέψεις.

Με τον νόμο 1608, όποιος ήταν διευθυντής τραπέζης και υπεξαιρούσε χρήματα, δεν αφαιρούσε ανθρώπινη ζωή, τιμωρούνταν με ισόβια, από την άλλη, ένας που σκότωνε μπορεί να ήταν εκτός φυλακών σε 10 χρόνια».

Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Θέμης Σοφός:

Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα – Εξορθολογίζει το πλαίσιο ποινών “Ορθή η επιλογή του νέου ποινικού κώδικα για τα πολιτικά δικαιώματα

– Δεν πρέπει να αποφασίζουν τα ποινικά δικαστήρια” σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός.

-Υποστηρίζω την ορθότητα της επιλογής για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων

-Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

-Ο νέος ποινικός κώδικας εξορθολογίζει και εκλογικεύει το πλαίσιο των ποινών

Αναλυτικά όλο το απόσπασμα των δηλώσεων του Θέμη Σοφού.

Ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών διαφορών που μπορεί να έχω εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια μεταρρύθμιση τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, την οποία μεταρρύθμιση από την αρχή υποστήριξα τότε που ήταν ο Μιχάλης καλογήρου, και εξακολουθώ να υποστηρίζω.

Θεωρώ ότι υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ιδιαιτέρως σοβαρές και προφανώς εκλογικεύουν και εξορθολογίζουν το πλαίσιο των ποινών και την ποινική μεταχείριση και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία γενικώς την επανένταξη ενός καταδικασθέντος.

Ως προς τα πολιτικά δικαιώματα ειδικά, θα σας πω επίσης ότι είναι ένα βαθιά πολιτειακό θέμα, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει κανείς στο στενό πλαίσιο του ποινικού κώδικα.

Επίσης θα υποστηρίξω την ορθότητα της επιλογής τότε για την κατάργηση της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Για ποιο λόγο; Διότι η πολιτική αποδοκιμασία με βάση το Σύνταγμά μας ανήκει στην λαϊκή κυριαρχίας . Άρα το αν θα εκλεγεί κανείς ή θα εκλέξει, ειδικά αν θα εκλεγεί, είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας, το οποίο επαφίεται στην λαϊκή κυριαρχία.

Όπως έλεγε ο Μάνεσης για τις συνταγματικές ελευθερίες, η λαϊκή κυριαρχία είναι αυτό που θέλει ο λαός ανεξαρτήτως του τι θέλει, αρκεί να το θέλει.

Άρα λοιπόν το μόνο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να δει κανείς στο συγκεκριμένο προβληματισμό δεν είναι η ενδεχόμενη ορθότητα της επιλογής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα ποινικό δικαστήριο αλλά οι τυπικές προϋποθέσεις που υπάρχουν για την σύσταση ενός πολιτικού κόμματος.

Δεν είναι στην κρίση ενός ποινικού δικαστηρίου αν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος, να μην είναι τόσο τυπική η σύσταση ενός πολιτικού κόμματος αλλά να είναι ουσιαστική διερεύνηση εάν το πολιτικό κόμμα εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...