Κυβέρνηση: Κατηγορηματικό «όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – Ν.Δ.

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει υπερκαλύψει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, επομένως δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δίνοντας έτσι εκ νέου το στίγμα της «γραμμής» που ακολουθεί το Μαξίμου.

Με τις διαπραγματεύσεις να κορυφώνονται και να φτάνουν στην πιο κρίσιμη φάση τους, ο υπουργός επικρατείας διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων υπ’ όψιν της ελληνικής πλευράς. Αντιθέτως, διευκρίνισε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών, πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σημείωσε πως «κλειδί για θετική εξέλιξη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο από πλευράς ΔΝΤ όσο και από πλευράς γερμανικού ΥΠΟΙΚ». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συναφώς η πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του κυρίου Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. 

Περιμένουμε όμως και από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος των Πρωτογενών Πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».Ο κ. Τζανακόπουλος μάλιστα μίλησε για «μετατόπιση Τόμσεν», «έστω και δειλή» καλωσορίζοντάς την μεν, αλλά ζητώντας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ για τον ρόλο του Ταμείου στην Ε.Ε, είπε μεν πως κινούνται στην λογική διαμόρφωσης μιας νέας τάσης στη σχέση Ε.Ε-ΔΝΤ, αλλά παραδέχθηκε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Θεσμοί ( ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου).

Παρά τις διαδοχικές ερωτήσεις που δέχθηκε για το δια ταύτα των διαπραγματεύσεων, ποιες παραχωρήσεις δηλαδή συζητάει η ελληνική πλευρά, απάντησε επίμονα ότι αυτή τη στιγμή το μείζον στις διαβουλεύσεις είναι να συμφωνηθεί ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2019. Χωρίς να διαψεύσει ενδεχόμενη μείωση συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την πρόβλεψη αυθαίρετη, ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τοποθέτηση της κας Παπανάτσιου σύμφωνα με την οποία προκύπτει παζάρι της κυβέρνησης στο αφορολόγητο, λέγοντας ότι η ίδια δεν συμμετέχει στη διαπραγμάτευση και δεν μίλησε για ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχει, επίσης, υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας», ανέφερε επακριβώς, παραμένοντας πιστός στο κλίμα που εκπέμπει η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα.

Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε για άλλη μία φορά στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως, αν ήταν στην κυβέρνηση, θα υποχωρούσε σε όλα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και θα εφάρμοζε και άλλα τόσα. «Από το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μοσκοβισί προκύπτει ένα συμπέρασμα:

Η Ν.Δ. εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον Σόιμπλε το πρόγραμμα της ΝΔ αλλά δεν το παρουσιάζει στον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε.

Με τη διήμερη επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητοστάκη, στο Βερολίνο ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, συναντήθηκε με την Α. Μέρκελ και τον Β Σόιμπλε, στους οποίους «παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από τη κρίση, με έμφαση στην ανάπτυξη την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και μία πλήρη πρόταση για το μεταναστευτικό».

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., χρησιμοποίησε στο εξωτερικό την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιεί και στο εσωτερικό. «Μετέφερε στους συνομιλητές του τις σκληρές προσπάθειες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και επισήμανε ότι οι κόποι και οι θυσίες του δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας είναι στην καρδιά της Ευρωζώνης, απορρίπτοντας σενάρια που διακινούνται και στο εσωτερικό για επιστροφή στην δραχμή» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολλές και αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της και πρόσθεσε ότι η θέση της Ν.Δ. είναι ότι «η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό με τον καλύτερο τρόπο».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/271115-Kybernese-Kategorematiko-ochi-se-nea-metra-litotetas-yparchoyn-oi-proypotheseis-gia-politike-symphonia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...