Κυβέρνηση μειοψηφίας στη Μ. Βρετανία και ολοταχώς για Brexit

Οι Συντηρητικοί κέρδισαν, η Μέι έχασε 

Νίκη σαν… ήττα ήταν αυτή που σημείωσε η Τερέζα Μέι στις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας, αφού αντί για άνετη αυτοδυναμία τελικά κατέληξε σε κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Ενωτικών Βορειοϊρλανδών.

Η πρωθυπουργός της Αγγλίας έπεσε στην ίδια της την παγίδα, αφού μόνη της επέλεξε να πάει σε πρόωρες εκλογές θεωρώντας ότι θα της κερδίσει άνετα μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα το περασμένο καλοκαίρι.

Τελικά συγκέντρωσε μόλις 318 έδρες, 8 λιγότερες από αυτές που χρειάζονταν οι Συντηρητικοί για να κυβερνήσουν μόνοι τους, Έτσι οι Τόρις έπεσαν στην ανάγκη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) το οποίο κέρδισε δέκα έδρες, και τους παρέχει εμπιστοσύνη.

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα και τα πυρά ομαδόν που δέχθηκε η Μέι αρνήθηκε να παραιτηθεί. Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και έλαβε από την Βασίλισσα Ελισάβετ άδεια για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο διάγγελμά της από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο αργότερα, έκανε λόγο για μια κυβέρνηση πενταετίας που θα παρέχει πολιτική βεβαιότητα και διαβεβαίωσε πως η προσοχή τώρα στρέφεται στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας προς μία επιτυχημένη συμφωνία Brexit» είπε χαρακτηριστικά η Μέι.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Εργατικοί, που αναδείχθηκαν
δεύτερη δύναμη και κατάφεραν να εξασφαλίσουν 262 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο μετά από μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία.
 
Ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίσθηκε δικαιωμένος με το αποτέλεσμα και ζήτησε την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Απογοητευτική ήταν η εκλογική βραδιά και για το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, που έχασε δύναμη και περιορίστηκε σε μόλις 35 έδρες. Με το αποτέλεσμα αυτό βλέπει τις ελπίδες του για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας να εξανεμίζονται, αφού και ο «αρχιτέκτονας» αυτής της εκστρατείας Άλεξ Σάλμοντ έμεινε εκτός Βουλής.

Μικρή άνοδο κατέγραψε το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας. Ο άλλοτε σύμμαχος της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον πήρε 12 έδρες. Πολύ καλά τα πήγε και το έτερο κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, Σιν Φέιν, που κατέχει πλέον 7 έδρες, όπως και το Ουαλικό κόμμα με 4 έδρες ενώ οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα.

Σε πανωλεθρία εξελίχθηκε η μάχη της κάλπης για το Ευρωσκεπτικιστικό UKIP, θιασώτη του Brexit, που απώλεσε τη μοναδική του έδρα και έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα ο αρχηγός του κόμματος Πολ Νάταλ να υποβάλει την παραίτησή του.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν να περιπλέκεται η διαδικασία του Brexit παρά τις διαβεβαιώσεις της Μέι για το αντίθετο.

Οι συζητήσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ένωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η βρετανική θέση έχει αποδυναμωθεί και πως το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit.

Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιθυμεί η Μέι, η οποία έχασε το μεγάλο, απογοήτευσε το κόμμα και τους ψηφοφόρους της και η φήμη της δέχθηκε πλήγμα σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το συντηρητικό DUP, που συγκυβερνά πια, τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βρετανίας και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Το συγκεκριμένο κόμμα θεωρείτο ένα το πιο ευρωσκεπτικιστικά στην βρετανική πολιτική καθώς τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας και από την τελωνειακή ένωση.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι διατηρεί στις θέσεις τους πέντε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών, η Άμπερ Ραντ στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Ντέιβιντ Ντέιβις παραμένει αρμόδιος υπουργός για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Στη θέση του θα παραμείνει και ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
 

Γρήγορη «έξοδο» ζητά η Ευρώπη

Την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών, απάντησε τα εξής: «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες τελούν σε αναμονή για το τι θα πράξει το Λονδίνο και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ».

Συγχαρητήρια επιστολή στην Τερέζα Μέι για την επανεκλογή της στη θέση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» σημειώνει το Ντ. Τουσκ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η «προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο».

Ωστόσο,  όπως τονίζουν πηγές της ΕΕ, τα πράγματα τώρα γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς για τις Βρυξέλλες ισχύει η διετία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, έως τον Απρίλιο του 2019. «Οι Βρυξέλλες έλαβαν στις 30 Μαρτίου από τη βρετανική κυβέρνηση την κοινοποίηση του άρθρου 50 και είναι δεσμευμένες, βάσει των Συνθηκών, για συμφωνία μέσα σε μία διετία. Αν με τα νέα δεδομένα η Βρετανία θέλει περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να ανακαλέσει αυτήν την επιστολή να ζητήσει παράταση, κάτι το οποίο απαιτεί την ομόφωνη γνώμη των κρατών-μελών της ΕΕ», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, αποτελεί «ένα είδος έκπληξης», όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να σκέφτονται την πιθανότητα η Βρετανία να αλλάξει ενδεχομένως γνώμη και ζητήσει να παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι φαίνονται τώρα να προτιμούν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποχωρήσει ομαλά και γρήγορα.

Ανήσυχοι οι Βρετανοί

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία με την πρωτιά της Μέι χωρίς όμως αυτοδυναμία και την ενίσχυση του Κόρμπιν προκάλεσε πολλές αντιδράσεις μέσα αλλά και έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον έχουν οι αντιδράσεις των ίδιων των πολιτών που ψήφισαν αλλά και θα ζήσουν τις επιπτώσεις της επιλογής τους. Η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov έκανε την πρώτη έρευνα και στα συναισθήματα των ερωτηθέντων κυριαρχεί η απογοήτευση και η ανησυχία έναντι της ικανοποίησης και του ενθουσιασμού.

Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνουν απογοητευμένοι, το 28% ανήσυχοι ενώ ποσοστό 8% εκφράζει τον θυμό του. Στην άλλη όχθη, δηλαδή σε όσους είδαν με καλό μάτι το αποτέλεσμα της κάλπης, ευχαριστημένοι είναι το 25% των πολιτών, ικανοποιημένοι δηλώνουν σε ποσοστό 8%, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι έστω με 5% που εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους. Εκτός από όσους πήραν θέση, θετική ή αρνητική η έρευνα κατέγραψε ένα ποσοστό 11% που δήλωσε αδιάφορο από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/287803-Kybernese-meiopsephias-ste-M-Bretania-kai-olotachos-gia-Brexit ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...