Κυβέρνηση: Πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος-μετά τα μέτρα

Παππάς: Μέτρα και αντίμετρα για το 2019 επειδή κάποιοι ήθελαν το ΔΝΤ

Ο ένας μετά τον άλλον τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προέχει της εφαρμογής των μέτρων και των αντιμέτρων που θα ισχύσουν από το 2019, στον απόηχο των μηνυμάτων που έρχονται από το Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών,  «τα μέτρα που παίρνουμε θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».  Και υπερασπιζόμενος το περιεχόμενο αυτής ανέφερε πως κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των ελλήνων εργαζομένων. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης, αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος ανταπεργίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας δε πώς έφτασε η κυβέρνηση στην πολιτική συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αυτό επετεύχθη παρά τα διαρκή εμπόδια όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό, και ειδικά από τη ΝΔ. Και στρέφοντας τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «η ΝΔ υιοθετούσε τις παράλογες απαιτήσεις των πιο ακραίων δανειστών και ευελπιστούσε σε αδιέξοδο ώστε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Μητσοτάκης απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας…. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση» είπε. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ανέφερε πως «στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία. Η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά δε, με την στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών στα μέτρα ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στην ερώτηση του kontra και είπε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλόγου σημείωσε και πρόσθεσε πως η ΚΟ είναι πλήρως συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

Παππάς: μέτρα και αντίμετρα για το 2019 επειδή κάποιοι ήθελαν το ΔΝΤ

Και ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, επανέλαβε με τη σειρά του πως «προϋπόθεση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων είναι τα μέτρα για το χρέος».

«Τα μέτρα για το 2019 και το 2020 μπήκαν στο τραπέζι, επειδή κάποιες χώρες επέμεναν να συνεχίσει το ΔΝΤ να είναι μέρος του προγράμματος. Το Ταμείο, εκτός από τις δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε, βάζει και την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους. Αν, λοιπόν, υπάρξει μία λύση που δεν το ικανοποιεί και αποχωρήσει -μιλάω για το υποθετικό σενάριο- φεύγουν από το τραπέζι οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2019 και το 2020», συνέχισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. Παράλληλα είπε πως «η κουβέντα για το χρέος, αυτήν τη στιγμή, αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων λιτότητας. Αυτός ήταν ο κίνδυνος τον οποίο βιώναμε, δηλαδή, να έρχεται το ΔΝΤ, ο υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης του χρέους και να λέει «αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά χρειάζεται παραπάνω λιτότητα». Μάλιστα, ζήταγε λιτότητα τέτοια που θα ακύρωνε και οποιαδήποτε ευεργετική επίπτωση θα έχει η αναδιάρθρωση του χρέους. Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα, τόνισε πως «το κρίσιμο είναι ότι μιλάμε για παρεμβάσεις που αφορούν το 2019 και το 2020 και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι στη διαπραγμάτευση παραδέχονται ότι οι στόχοι του προγράμματος πιάνονται».

Τα επόμενα βήματα για συμφωνία

Αναφορικά, τέλος, με το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία: στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξει μια διαβούλευση και μια προκαταρκτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα και να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Θα ψηφιστούν τα μέτρα και μαζί με όσα έχουν ήδη προσδιοριστεί για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup, το οποίο μπορεί να είναι είτε της 22ας Μαΐου είτε ένα έκτακτο Eurogroup. Και τα μέτρα και τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι με υπέρβαση του στόχου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/278981-Kybernese-Prota-ta-mesoprothesma-gia-to-chreos-meta-ta-metra ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...